HAYAT VE DÜZEN

Düzen çok karmaşık bir kelime.

Hayat ise ondanda karışık.

İnsan hayatını düzene nasıl koyabilir. Ya da düzenli bir hayatı nasıl koruyabilir.

Veya gerçekten düzenli, disiplinli, dakik, tertipli, planları şaşmayan bir hayat yaşayan var mı hep merak etmişimdir.

Hayat düzenli yaşanır mı ben bilmiyorum. Aslında bu noktada peygamber efendimizin hadisi gelir hemen aklıma, “ İki günü eşit olan hüsrandadır.”

Fakat benim bahsettiğim düzen ile bu hadisin bir ilişiği olmadığını düşünüyorum.

Benim bahsettiğim düzenden kasıt, bir evin, bir işin, bir aşın, bir yuvan olsun.

Bu hadiste ise İslami olarak her günü aynı yaşayandan, her gün farklı bir şeyler öğrenmekten, her günü İslami olarak yaşantısının aynı olmasından bahseder.

Ne gibi diyelim. Mesela hiçbir gün ibadetine, ilmine, davasına bir fark katamamaktan. Ya da bildiklerini daha iyi kavrayamamaktan, yada bildiği ile amel etmemekten ve bildiğini öğretmemekten bahseder.

Ama benim bahsettiğim konu çok farklı. Mesela ilim öğrenmeye gideceksin ama hayatında huzur anlamında bir şey değişmeyecek. Ayağına taşlar değmeyecek.

Ya da bildiğin ile amel edip bildiğini bilmeyene öğreteceksin ama evdeki düzenin değişmeyecek.

Veya gittiğin meclisler çocuklarına faydalı olacak, onları kötü yoldan uzak tutacak.

Hani hayat ve düzen dedim ya, aslında dünya hayatının imtihanın bir parçası olduğunu çok iyi biliyoruz. Ama yine de düzenden yine de tertipten bahsediyoruz.

Rabbim son nefesimize kadar doğru yolundan ayırmasın ve dünya mutluluğu yanında ahiret mutluluğunu da versin bizlere.

DÜNYANIN SONUNA KADAR BOZULMAYACAK OLAN TEK DÜZEN ALLAH’IN DÜZENİDİR.0

“ Dünya hayatının misâli şudur: Bir yağmur, onu gökten indiririz. İnsanların ve hayvanların yiyip istifade ettikleri yeryüzü bitkileri o yağmuru emerek boy atıp gürleşir, sarmaş dolaş olur. Derken yeryüzü bütün takılarını takınıp, rengârenk süslenerek olanca güzelliğiyle göz kamaştırır hâle gelir. Orayı ekip biçenler bütün bunların kendi güçlerinin eseri olduğuna ve artık onun ürünlerini toplama zamanı geldiğine inandıkları sırada, bir gece vakti veya gündüz oraya azap emrimiz gelir; sanki dün orada hiçbir şey yokmuş gibi, her şeyi kökünden biçiveririz. İşte, sistemlice düşünüp ibret alacak kimseler için âyetleri böyle ayrıntılarıyla açıklıyoruz.” Yunus / 24. Ayet

Hayatımızı bir düzene koyabilmek, bu hayatı bir düzen içinde sürdürebilmek, son nefese kadar dipdiri ayakta kalabilmek duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA