‘Halkın yararına’ denilerek devir işlemi 2025’e çekilen Göcek Tüneli ‘firma yararına’ olacak şekilde uzatıldı. Devletin 590 milyon TL’lik tüneli de şirkete gitti.
Göcek Tüneli’ni işleten firmanın devletin kendi yaptığı tüneli bonus gibi bedavaya alıp üzerine de işletme süresini uzattırması yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere olan kuşkuları artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, “Sözleşme gereği haklı olsak da halkın yararını düşünerek işletme süremizden 6 yıl 20 gün feragat ettik” diyerek iki tüneli de 31 Aralık 2025’te devlete devredeceklerini bildirmişti. Ancak ne olduysa sonradan işler değişti, devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Yapılan bu gizli ertelemenin, sözleşmelerdeki ‘firmalara avantaj sağlayan’ gizli maddelerden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
DEVİR 2030’A KALDI
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Göcek Tüneli’ni normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma işletecek, sonra devlete verecekti. 2018’deki Cumhurbaşkanı kararıyla devir işleminin 31 Aralık 2025’e çekildiği müjdesi verildi. İndirime karşılık olarak da devletin 16.5 milyon dolara (bugünkü fiyatlarla 590 milyon TL) yaptırdığı ikinci tünelin firmaya verildiği açıklandı. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken SÖZCÜ devir tarihinin 20 Mayıs 2030’a ertelendiğini duyurdu. Sürpriz erteleme, Göcek Tüneli sözleşmesinin daha ilk baştan halkın değil firmanın yararına yapıldığı eleştirilerine neden oldu. Firmanın eski yöneticisi Necmettin Aydın’ın, 2018’de yaptığı açıklamadaki, “Elimizde bizim haklılığımızı içeren sözleşme var” sözlerine dikkat çeken uzmanlar, YİD’in gizli sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma yararına olan maddelerin ayıklanmasını önerdiler.
Gizli sözleşmede neler var?
YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan, geleceği ipotek altına alan hangi maddelerin yer aldığı halka açıklanmıyor. Bu nedenle Göcek Tüneli’nin devrinin sözleşmedeki hangi madde yüzünden uzatıldığı, devletin milyon dolarlık tüneli niçin şirkete vermek zorunda kaldığı bilinmiyor. Bununla birlikte devletin yaptığı ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tüneli kimin yapması gerektiği, kimin işleteceği, paralı olup olmayacağı gibi soruların yanıtı da halktan gizleniyor.