Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na bağlı Central Oto Kiralama şirketinde yaşananlar, kamu kurumlarındaki çürümeyi gösteren yeni bir örnek oldu. Şirketin, kredi kullanarak satın aldığı araçların, dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özkaya’nın şirketinden temin edildiği açığa çıkarken Özkaya’nın başkanı olduğu spor kulübüne, şirket yetkililerinden habersiz sponsor olunduğu da tespit edildi.

Ziraat GSYO’ya bağlı Central Oto Kiralama şirketi, kamu bankalarından yüksek tutarlı kredi kullanarak aldığı araçların tamamı için şirketin yönetim kurulu başkanının sahibi olduğu firmayı tercih etti. İdarenin, yönetim kurulu başkanının şirketine yüksek tutarlarda avans vererek 2019 ve 2020 yılında çok sayıda araç aldığı belirlendi.

BİR CEPTEN DİĞER CEBE

Edinilen bilgiye göre, Central Oto Kiralama’nın bankalardan aldığı toplam 400 milyon TL’lik kredi, Şubat 2021’de görevinden istifa eden Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özkaya’nın şirketine, “Araç alım avansı” olarak verildi. 2019 yılında da şirkete 650 milyon TL araç alım avansı verildiği, bunun karşılığında ise alınan araçların toplam bedelinin yalnızca 144 milyon 365 bin TL olduğu öğrenildi.

2020 yılında ise vurgun daha da büyüdü. Central Oto Kiralama Yönetim Kurulu Kararı ile bankalardan alınan 1,9 milyar TL’lik kredinin tamamı, 15 parça halinde Murat Özkaya’nın şirketine aktarıldı. Özkaya’nın yönetiminde yer aldığı kuruma, sahibi olduğu ticari işletmeden satın aldığı araçların büyük bölümünün ise şartnamede belirtilen koşulları karşılamadığı anlaşıldı. Sayıştay denetçileri, Central Oto’nun, Özkaya’nın şirketinden satın aldığı araçların 779’unu aynı gün sattığını da fark etti. Satılan araçların bir bölümünün, Özkaya’nın Metal Oto isimli şirketi ile yoğun ticari ilişkisi olan başka bir şirkete satıldığı anlaşıldı.

SPONSORLUKTAN HABERLERİ YOKMUŞ

Central Oto’daki skandallar zinciri burada da son bulmadı. Şirketin isim ve logosunun Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig ekiplerinden Tuzlaspor A.Ş. futbol takımı ile 2. Lig Kırmızı Grupta yer alan Eyüpspor futbol takımının forma göğüs reklamı olarak kullanıldığı öğrenildi. Sponsorluk anlaşmasıyla ilgili şirketin pazarlama müdür, genel müdürü ve yönetim kurulu başkanıyla görüşen sayıştay denetçileri, “Böyle bir sponsorluktan bilgimiz yok” yanıtını aldı. Yöneticilerden talep edilmesine karşın sponsorluk hizmetine ilişkin herhangi bir sözleşme ya da evrak Sayıştay’a sunulamadı.

Kaynak: Milli Gazete