CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti lideri Meral Akşener ortak basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 51 sandıkta yeniden sayım kararı aldığı, AK Parti'nin de seçimlerin tekrarlanmasını isteyeceklerini duyurduğu İstanbul'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bugün bir kez daha toplanacak olan YSK'ya hazırladığı 7 madde ile çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "YSK, demorkasi değil seçimsiz Türkiye isteyen iktidar sahiplerine dur demek zorundadır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, YSK'ya, "Alacağı bir karala ya Türkiye'yi aydınlığa çıkaracak ya da kaosa sürükleyecektir. Biz üstünlerin hukukundan yana değiliz. Yüksek Seçim Kurulu'nun alacağı karar Türkiye’de demokrasinin önünü açacaktır" ifadelerine yer vererek seslendi.

İlk konuşmayı ise Akşener gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı milletin iradesine saygı göstermeye davet eden Akşener, AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım'a da seslenerek, "Siz bu ülkede Başbakanlık yaptınız, Meclis Başkanlığı yaptınız ve aday oldunuz. Tarih sizi böyle yazmasın. Bu partinizin içerisindeki beceriksiz insanların ortaya koyduğu tavrın ortaya koyun. Sayın Binali Yıldırım, Sayın Erdoğan hemen Mustafa Şentop’u istifa ettirin, Binali Yıldırım’ı aday gösterin İyi Parti olarak kendisine oy vereceğiz" diye ifade etti.

Akşener'in konuşmasından satır başları şu şekilde;

Bir başka konu şudur; milletimize iletmek isterim, 31 Mart Akşamı Erdoğan'ın yaptığı konuşma sağduyulu bir konuşmaydı. Aradan geçen zaman içerisinde ne oldu, kim veya kimler kulağına fısıldadı da bu duruma geldik. O muktedir konuşmanın üzerinden bu güne Erdoğan'ın kulağına kimler neyi fısıldadı da bu noktaya gelinmiştir?

"Bitmeyen bir FETÖ isnadı var her konuda. Neden mücadelenizi doğru dürüst yapmıyorsunuz. Yazıktır binlerce gaziye, şehide. Maden her konu FETÖ eylemi olarak görülüyorsa, Erdoğan’ın partisinin başlangıcında yer almış bir isim, açık net söylemeliyim ki Sayın Erdoğan o gün cemaat bugün FETÖ denilen gruba uzaktı. Aradan ne zaman geçti, ne oldu, kim ya da kimler Erdoğan’ı o grupla masaya oturttu? Hem eğitimi, hem yargıyı, hem polisi bu örgüte teslim ettiren irade nedir?

"Türkiye'de 10 insanların umutları, heyecanı huzuru ortadan kalkmıştır. Eğer sayın Erdoğan beceriksiz, kifayetsiz yöneticilerini mutlu etmek ve ergen triplerini, ergen sinirini milletimizin üzerinden çıkarmak istiyorsa yanlıştır. Bir fatura kesilecekse önce soğanı marketlerde soğanı 10 liraya çıkaran damadına kesmelidir. İçişleri Bakanlığı'na yakışmayan Karamollaoğlu ile Akşener'i Kandil'le sözleşme imzaladı diyerek kendini kaybetmiş o içişleri Bakanı'na faturayı kesmelidir. Millete öküz diyen o milletvekiline kesmelidir, milletimize adiler diyen o tarım bakanına kesmelidir. Ve milletin iradesine saygı gösterecek bir tavır koymalıdır.

"12 Eylül’de biz bunu yaşamadık. Bir darbe liderinin yönettiği Türkiye’de biz bunu yaşamadık. Özal başbakan seçildiğinde çok rahat bir şekilde mazbatasını aldı ve Evren tarafından tebrik edildi. Bir faturayı da ortağına kesmelidir. Bir çukur kazıp hepimizi içine düşüren o ortağına kesmelidir. Bu millete zillet diyerek hakaret edenler, bizlere PKK’lı diyenler seçimin ortasında beka olmadığını, beş harfliler diyerek o kelimenin içini boşaltıp alay konusu yapan diyenleri sorgulamalıdır. Ne yapılmak isteniyor bu ülkede? Bu ülkenin huzura, gençlerin umuda ihtiyaca var.

"Bu millet öyle bir millettir ki muhtar olamaz diyen muktedirlere karşı Sayın Erdoğan’ı Başkan yapmıştır. Ama bugün o millete ve onun iradesine böyle bir saygısızlık yapılmasını da cevabını sandıkta çok net verecektir. Tekrar söylüyorum milletimiz son derece olgun bir şekilde demokrasiye olan inancıyla milli irade gaspına kalkışanları….

"Bir dahakine o kulak kopar, morartılır o kulak. Ben varsam var gerisinin hiç önemi yok.

"Sayın Binali Yıldırım’a da birkaç cümle etmek istiyorum. Siz bu ülkede Başbakanlık yaptınız, Meclis Başkanlığı yaptınız ve aday oldunuz. Tarih sizi böyle yazmasın. Bu partinizin içerisindeki beceriksiz insanların ortaya koyduğu tavrın ortaya koyun. Sayın Binali Yıldırım, Sayın Erdoğan hemen Mustafa Şentop’u istifa ettirin, Binali Yıldırım’ı aday gösterin İyi Parti olarak kendisine oy vereceğiz.

Kılıçdaroğlu'ndan Yüksek Seçim Kurulu'na 7 maddede çağrı

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları ise şu şekilde;

"Çok acı bir olay. Seçim yapıldı evet. İnsanlar sandıklara gitti evet. Vahim bir tablo. Uzun uzun konuşmayacağım. Bugün YSK tekrar toplanıyor. 7 madde halinde YSK'nı seçime çağıracağım. Bu 7 madde bizim demokrasi tarihimizin önemli maddeleri olacaktır. Birinci madde; YSK yasalara ve daha önceki benzer durumlar karşısında aldığı kararlara uymak zorundadır. İkinci; YSK, seçimde kaybedenlerin devletin gücünü kullanarak ürettikleri yasa dışı gerekçeleri reddetmek zorundadır. Üçüncü; YSK, iktidar sahiplerinin YSK üzerindeki kurdukları baskılara boyun eğmemek zorundadır. Dördüncü; YSK, demorkasi değil seçimsiz Türkiye isteyen iktidar sahiplerine dur demek zorundadır. Beşinci madde; YSK, hukukun üstünlüğü mü, yoksa iktidar sahibi üstünlerin hukuku mu, buna açık ve net cevap vermek zorundadır. Altıncı madde; YSK'da hakimler mi var yoksa iktidar sahiplerinin taşeronlaştırmak istediği kişiler mi var? Bunu demokrasiden yana kararlılığıyla göstermek zorundadır. Yedinci madde; iktidar sahiplerinin güçlerini kullanarak demokrasiye karşı kurulan kumpası YSK bozmak zorundadır. Bu YSK'nın tarihsel görevidir. YSK alacağı bir karala ya Türkiye'yi aydınlığa çıkaracak ya da kaosa sürükleyecektir. Biz üstünlerin hukukundan yana değiliz. YSK’nın alacağı karar Türkiye’de demokrasinin önünü açacaktır.