gazeteci Deniz Ogan’ın bir vatandaşın CİMER’e sorduğu Erdoğan'ın adaylığı konusuda YSK’nın verdiği cevabı aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin zamanında yani 2023’te yapılacağını her fırsatta yinelerken YSK’dan Erdoğan’ı köşeye sıkıştıracak bir çıkış yapıldı.

Cumhuriyet’ten Deniz Ogan’ın haberine göre, bir vatandaş ise CİMER’E yani T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden adaylık durumunu sordu. CİMER İse Yüksek Seçim Kurulu'nun vatandaşa bu durumu Anayasa’daki metniyle cevap verdi.

ERDOĞAN BİR TEK ŞARTLA ADAY OLABİLİR

Deniz Ogan YSK’nın verdiği cevabı birebir yayınlarken bu konuda Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için tek şartın erken seçim olduğu görüldü.
Ogan’ın haberinde yer alan YSK’nın sorulan soruya verdiği cevap şöyle:

6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 'Seçim dönemi, seçim döneminin başlangıcı ve seçimlerin tamamlanması' başlıklı 3. maddesinde "Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir" 

Anayasaya göre bir kişinin sadece 2 defa üst üste Cumhurbaşkanı olma durumu varken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olacağı tartışmaları bir türlü bitmiyor. Bu konuyla ilgili son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) Başkanı Mustafa Şentop açıklamalarda bulunurken Erdoğan’ın yeni sistemde sadece 1 defa Cumhurbaşkanı olduğunu ifade etmişti.