Seferhisar ve Bayraklı ilçelerinde yıkıma neden olan depreminin oluşumunda fay hatlarının yanı sıra yanlış şehirleşme, bina denetimlerindeki eksiklikler gibi nedenler tartışılırken bir de “HAARP” şüphesi gündeme geldi. Dünya’nın birçok noktasında gerçekleşen her deprem sonrası varlığı tartışmalara neden olan Amerikan ‘Sismik Araştırma Gemisi’ HAARP, deprem profesörleri arasında da farklı şekillerde yorumlanıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü meydana gelen ve çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği İzmir depreminde yaralar sarılmaya çalışılıyor. Depremin oluşumunda fay hatlarının yanı sıra yanlış şehirleşme, bina denetimlerindeki eksiklikler gibi nedenler tartışılırken bir de HAARP şüphesi gündeme geldi. Dünya’nın birçok coğrafyasında yapay depremler oluşturduğu, meteorolojik hava hareketlerini doğrudan etkileyerek iklim şartlarını bozduğuna ilişkin tartışmalarla sürekli gündeme gelen Amerikan HAARP teknolojisinin, İzmir’deki depremi doğrudan etkilediğine dair iddialar sosyal medyada tartışma konusu oldu.

KOMPLO TEORİSİ Mİ, GERÇEK Mİ?

Uzun yıllardır dünya üzerinde gerçekleşen her deprem sonrasında gündeme gelen HAARP meselesi, İzmir depremi sonrasında da tartışma konusu oldu. Yakın bir dönemde Amerikan ‘Sismik Araştırma Gemisi’nin Ege’de demirlediğine dair haberler, akıllarda soru işareti bırakmıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında Çanakkale ve  İstanbul’da yaşanan art arda depremlerde Ege Denizi’nde görüldüğü belirtilen Amerikan ‘Sismik Araştırma Gemisi’nin varlığı şüphe uyandırmıştı. Millî Gazete bu iddialara, 18 Nisan 2020 tarihinde ‘HARP Gemisi Ege’ye Demirledi’ manşetiyle işaret etmişti. Gazetemizin gündeme taşıdığı HAARP meselesi birçok kesimden destek görmüştü.

İRAN’DAKİ DEPREMLERDE HAARP ŞÜPHESİ

ABD menşeli ‘Sismik Araştırma Gemisi’nin adı en son, geçtiğimiz Ocak ayında sınır komşumuz İran’da arka arkaya gerçekleşen depremler ile gündeme gelmişti. İran ordusu, önde gelen askeri komutanı General Kasım Süleymani’ye yapılan suikast sonrası, misilleme olarak Irak’ta konuşlu bulunan ABD üslerini vurmuştu. Bu olayın hemen ardından İran’da nükleer santrallerin olduğu bölgede art arda depremler meydana gelmişti. Depremlerin yaşandığı dönemlerde ise ‘Sismik Araştırma Gemisi’nin Hürmüz açıklarında bulunması HAARP’ı gündeme getirmişti.

JEOLOGLAR HAARP İDDİALARINA ŞÜPHEYLE BAKIYOR

HAARP teknolojisinin deprem meydana getirme etkisi, deprem profesörleri arasında da farklı şekillerde yorumlanıyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği eski Bölüm Başkanlarından Prof. Dr. Doğan Perinçek, HAARP’in depremden ziyade askeri istihbarat amacıyla kullanılabileceğini savunurken, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Başokur gibi akademisyenler ise HAARP teknolojisinin deprem oluşturmada kesinlikle etkili olamayacağını belirtiyor.

HAARP | Yalansavar

Kaynak : Milli Gazete /  Abdussamet Karataş