Tele 1 yazarı Yılmaz Polat ''Trump ve Erdoğan’ın koronavirüsle mücadelesi ve iki resim'' bir yazı kaleme aldı. Polat, yazsında Erdoğan ve Trump karşılaştırması yaparak iki lideri şöyle gündeme taşıdı:

Zaman zaman Başkan Trump’la Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi davranışlarında benzerlikler olduğuna ilişkin haberler çıkıyor.

(Eleştiriye tahammülleri, basına tepkileri, muhalefete aşırı yüklenmeleri, sert konuşmaları, duruşları v.s.)

Hemen belirteyim. Cumhuriyetçi Başkan Trump’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politikalarından ve liderliğinden vatandaş olarak hazzettiğimi söyleyemem.

Çoğu zaman iki Başkanın davranışlarını kendimce kıyaslamaya çalışırım ancak gazetecilik ilkeleriyle siyasi görüşlerimi karıştırmamaya özen gösteririm.

18 Mart günü Trump Washington’da (11.00) Erdoğan da Ankara ‘da (18.00) hemen hemen aynı saatlerde ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Trump Beyaz Saray’da, Erdoğan uzun bir aradan sonra Çankaya Köşkü’nde koronovirüsle yaptıkları mücadele ve aldıkları ekonomik önlemleri anlattı.

Erdoğan’ın Televizyonların canlı yayınladığı , Bakanlar dinleyici koltuğunda, basın mensuplarının soru soramadığı yaklaşık bir saatlik Köşkün büyük konferans salonunda yaptığı uzun konuşması ilgiyle izlendi.

Virüsle mücadelede Saray Yönetimi kadar en az İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere virüs tespit edilen yada edilmeyen büyük kentlerdeki Belediye Başkanlarına, çok iş düşüyor.

Mücadelede başarı yerel yönetimlerin çalışmasına ve merkezi yönetimle işbirliğine bağlı.

Salonda İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa gibi büyük kentlerin Belediye Başkanları yoktu.

Saray’ın Başkanlarla bir teması oldu mu? Bilemiyoruz.

Erdoğan’ın açıkladığı 100 milyar liralık virüsle mücadele bütçesinden örneğin İstanbul Büyük şehir Belediyesine ne kadar ayrılacak ? bilinmiyor.

Başkan Trump’a gelince;

Her fırsatta Beyaz Saray’daki küçük basın odasında yardımcısı Pence ve Koronovirüs koordinatörü,Sağlık Bakanı, Salgın Hastalıklarla Mücadele Direktörü, Hazine Bakanı’yla podyuma çıktı.
Yaptığı açıklamalarla başlangıçta çok eleştiri aldı.

Koronovirüsü ciddiye almaması, çelişkili açıklamaları, muhalif Demokrat partili eyalet yöneticilerine uzak duruşu dikkat çekti. Halktan ve basından büyük tepki gördü.

Belli ki, danışmanları yada Bakanlar uyarmış olacak ki, kısa sürede ‘yüksekten konuşmayı ‘ bıraktı konuların açıklanmasını uzmanlara bıraktı, partizanlıktan vazgeçti.

Normal zamanda karşılıklı birbirlerini sert biçimde eleştiren Demokrat Partili New York Valisi Andrew Cuomo ve Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’ın aldığı önlemleri, yaptıklarını öven konuşmalar yaptı. Her türlü yardım yapacağını söyledi.

İki askeri hastane gemisinin birinin New York diğerinin de Kaliforniya’ya gönderileceğini bildirdi.

Başkan Trump’ın Erdoğan’la aynı saatlerde yaptığı son toplantısında Pence, her zamanki Koronovirüsle mücadele ekibi ve Hazine Bakanı’nın yanı sıra bu kez Savunma Bakanı Mark Esper’ı da aldı. Esper, ordunun aldığı önlemleri anlattı soruları cevaplandırdı.