Mersin’de 2014 yılında ihalesi yapılan ve uzun süredir inşaatı devam eden entegre atık tesisi inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasını manşetinden dile getiren yerel “Haberci” gazetesi dün öğlen saatlerinde bir grup tarafından saldırıya uğradı. Saldırının gazetenin 14 Şubat tarihli manşetinde yer alan "Milyarlık vurguna göz mü yumuluyor?" başlıklı haberi dolayısıyla gerçekleştirildiği iddia edildi. Gazeteye yapılan saldırıyı ise  CHP Mersin İl Gençlik Kolları üstlendi. Saldırıda, gazete binasına, yumurta, yağlı boya atılırken, Haberci Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Ekici ile muhabir Kadri Duman’ın yüzü ve kıyafetleri boya içinde kalırken, gazete binası da kullanılamaz hale geldi.

VURGUN HABERİ SALDIRI SEBEBİ OLDU

Gazeteye saldırılmasına sebep olarak gösterilen "Milyarlık vurguna göz mü yumuluyor?" başlıklı haberde Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin "entegre atık ihalesinde" gerekli şartları yerine getirmediği, kanun gereği fesih olması gereken ihalenin hâlâ sürmesi nedeniyle "milyarlık yolsuzluk" yapıldığı öne sürüldü. Haberde belediyenin önceki Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde gerçekleştirilen ihalenin sonucunda, Ekim 2014 tarihinde Eman Elektrik  EnerjiLtd. Şti. ile sözleşme imzaladığı, bu dönemde ihaleden yaklaşık 3 ay önce kurulduğu iddia edilen şirketin siyasi bağlantılarını kullanarak ihaleyi aldığı da öne sürüldü.

HABERDE İHALE ALAN ŞİRKETİN PROJEYİ TAMAMLAYAMADIĞI İFADE EDİLDİ

Haberin içeriğinde ihale ile ilgili olarak önceki Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde yapılan ihaleden sonra yeni Belediye Başkanı Vahap Seçer döneminde de değişen bir şeyin olmadığına dikkat çekilirken, “İhale gereği verilen yasal sürede istenilen işleri tamamlayamayan firmanın zaman içinde pek çok kez el değiştirdiği, gecikmeye rağmen sonlandırılmayan ihale nedeniyle de 200 milyon TL'lik kamu zararı oluştuğu öngörülüyor” ifadeleri kullanıldı.

HABERDE FİRMANIN 8 YILDA TESİSİN 3’TE 1’Nİ TAMAMLAYAMADIĞI İDDİASI YER ALDI

Haber içeriğinde, Mersin merkezdeki bu tesisin sağlıklı çalıştırılmadığı iddiası gündeme getirilirken, 15 adet vahşi depolama alanı rehabilitasyon işinin yapılmadığı, 5 adet aktarma istasyonundan da sadece 2'sinin yapıldığı öne sürüldü. Haberde, bahsi geçen tüm tesislerin projelendirilmesi, ÇED ve ruhsatlar dahil her türlü iznin alınması için ihalede 24 aylık süre tanınmasına rağmen aradan geçen 8 yılda tamamlanan işlerin oranının 3'te birine dahi ulaşamadığı da ifade edildi. Firmanın 8 yıldır hak ediş alıp mevcut tesisleri de işleterek "milyarlık vurgun" yaptığı savunuldu.

CHP İL GENÇLİK KOLLARI SALDIRIYI KABUL ETTİ

Manşet haberi olarak yayınlanan haberin ardından gazetenin  Akdeniz ilçesinde bulunan binasına kalabalık bir grup tarafından saldırı gerçekleştirildi. Gazete binasına saldıran grubun CHP Gençlik Kolları üyeleri olduğu ifade edilirken, saldırganlar tarafından gazete binasına atılan yumurta, boya ve kalem gibi materyaller dolayısıyla gazete kullanlamaz hale geldi. CHP Mersin İl Gençlik Kolları ise gerçekleştirilen eylemi kabul etti. Saldırının hemen ardından olay yerine ulaşan Polis ekipleri, kamera görüntülerini inceledikten sonra saldırıya karıştıkları tespit edilen CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Alkım Sümer'in de aralarında bulunduğu 18 kişi 'tehdit, hakaret ve mala zarar verme' suçlarından gözaltına alındı. 8 kişi ise aranıyor.

BASIN EMEKÇİLERİNE SALDIRININ HİÇBİR TÜRLÜSÜ KABUL EDİLEMEZ

Saadet Partisi Mersin İl Başkanı Mehmet Polat gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açıklama gerçekleştirirken, basın kuruluşlarına yapılan hiçbir saldırının kabul edilebilir olmadığının altını çizdi. Polat, “Son günlerde en çok ihtiyacımız şey ifade özgürlüğü ve bizim gibi düşünmeyen kitlelerin düşüncelerine saygı duymaktır.  Bu nedenle de hiçbir basın kuruluşuna saldırı veya müdahaleyi hoş görmemiz mümkün değildir. Mersin'de yaşanan bu olay bizi derinden üzmüştür. Basın kuruluşları hiçbir kişi veya kuruma iftira atmadan özgürce haber yapabilmelidir. Bu haberlerde hakikate uymayan bir durum var ise bunun içinde başvuracağımız merci Adliyedir. Ne olursa olsun şiddet hiçbir sorunun çözümü olamaz. Bu süreçten sonra Yargı gereğini yapacaktır” dedi.

Kaynak: Milli Gazete  /  Mehmet Fahri Özkan