Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, eski CHP Meclis üyelerinin AKP’li isme karşı kazandığı davayı istinafa taşmıştı. İBB’nin bu itirazı Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

AKP'li eski Meclis üyesi İsmail Akyıldız'ın bugün itibariyle yüzde 70’ine sahip olduğu Edap İnşaat'a ait araziyle ilgili 2017 yılında yapılan plan değişikliğiyle arazideki 5 kat yükseklik sınırı kaldırılmıştı. 13 bin 600 metrekarelik inşaat hakkı da 2 bodrum kat emsal dışı bırakılarak 40 bin metrekareye çıkarılmış, arazinin fonksiyonu da konut ve yeşil alandan “ticaret” fonksiyonuna alınmış, araziye iş merkezleri, ofis, alışveriş merkezi, konaklama tesisi, rezidans yapılabilecekti.

İKİ MAHKEME DE PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ İPTAL ETTİ

CHP’li İBB Meclis üyelerinin ret oylarına karşılık oyçokluğuyla geçen plan değişikliğine karşı dönemin CHP İBB Meclis üyeleri Serdar Bayraktar ve Hakkı Sağlam iki ayrı dava açtı. Açılan davada önce İstanbul 10. İdare Mahkemesi geçen yıl 29 Mayıs’ta ardından İstanbul 4. İdare Mahkemesi 19 Temmuz’da iptal kararı vermişti.

Edap İnşaat ve Beşiktaş Belediyesi 4. ve 10. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı istinafa taşınırken, 23 Haziran seçimlerini kazanan Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB yönetiminin mahkeme kararları için istinaf başvurusu yapması dikkat çekmişti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Dava Dairesi, Edap İnşaat, Beşiktaş Belediyesi ve İBB’nin istinaf

başvurusunu reddetti.

İsinaf Mahkemesi kararında şu ifadelere yer verdi:

“Ayrıntılı değişiklik gerekçesine ve gereklilik analizlerine yer vermeden, her bir ölçekteki plan için kendi kademesine göre ayrıntılı açıklamaları içermeyen raporun mevzuatla belirlenen rapor niteliğinde bulunmadığı sonucuna varıldığından, söz konusu hususlar dikkate alınmadan hazırlanan plan açıklama raporuna dayanılarak yapılan dava konusu plan değişikliğinde planlama tekniklerine uyulmadığı sonucuna varılmaktadır” dendi.

İSTİNAF MAHKEMESİ İNŞAAT FİMRASININ VE İBB’NİN İTİRAZINI REDDETTİ

Gerekçeli kararda “bu durumda mevzuata aykırı olarak düzenlenen plan açıklama raporuna dayalı uygulama imar planının hukuka aykırı olduğu açık olduğundan, dava konusu planın iptali yönündeki ilk derece mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf talebinin bu gerekçe ile reddi gerektiğine sonucuna varılmıştır” dendi.

İBB, istinafa taşıdığı karar için bir açıklama yapmış, itirazın yasal zorunluluk olduğunu belirtmişti. 

DAVAYI AÇAN CHP ESKİ MECLİS ÜYESİ: KAMU AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KAZANIM

Plan değişikliğine karşı dava açan ve kazanan dönemin CHP’li İBB Meclis üyesi Serdar Bayraktar konu ile ilgili Artı Gerçek’e şu açıklamaları yaptı:

“Bu planlamalarla İstanbul’a karşı telafisi mümkün olmayan zararların yolu açılmıştı. Çok büyük miktarda değer artışına neden olan bu planlama işleminde kamu vicdanını tatmin edecek gerekçeler de ortada yok. Planlama süreci on yıldan uzun bir sürede çok sayıda kamusal kurumun birbirini tamamlayan kararları ile birçok aşamada gerçekleşti. Kamu yararı olmayan bu planlarda mahkemelerin almış olduğu plan iptal kararının ve istinafta bu iptal kararının onanmasının kamu açısından önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Durum böyle iken İBB ve Beşiktaş Belediyesi’nin kamu yararının gereklerini yerine getireceğine inanıyorum.”

Kaynak Artı Gerçek