Yandaş Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sorunu üzerinden "Hükümet için Beşar Esad gerçeğiyle yüzleşmenin zamanı geldi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

"Beşar Esad kazandı" diyerek  Suriye ile diplomatik ilişkilerin başlaması gerektiğini söyleyen Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur yazısında, "Artık Şam hükümeti ile diplomatik ilişki kurmanın zamanı geldi" dediği bölüm şu şekilde:

"Yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacı 2011’den beri ülkemizde. İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu son noktayı koydu: 'Bayramda ülkelerine giden Suriyelilerin dönmelerine izin verilmeyecek...' Bana göre yanlış. Çünkü çözüm sığınmacıların bayramda yakınlarını görmelerini engellemek değil. Onlar orada iş imkânlarına sahip olsalar geri dönerler mi? Diyelim ki gittiler ve geri döndürülmediler, ne olacak? İşsizlik ve al sana oradan ülkemize yansıyacak yeni bir sorun daha. Onların boşalttığı işlerde bu pahalılıkta bile burnundan kıl aldırmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 'işsiz'ler çalışacak mı? Tabii ki hayır.
O hâlde artık şu gerçekle yüzleşme zamanı geldi: Beşar Esad kazandı! Sebeplerini şimdi Millet İttifakı’nın bileşeni olan  Ahmet Davutoğlu’na sorun, o daha iyi bilir. Artık Şam hükûmeti ile diplomatik ilişki kurmanın zamanı geldi. Bunun için uzun uzun, etraftaki Amerikan muhiplerinin kafa karıştırıcı laflarını dinleyip de vakit geçirmenin manası yok. Ortadaki başarısızlığı kabul edip adım atmak, Mısır’da olduğu gibi duygusallıkla vakit öldürmek yerine ülkelerin çıkarları doğrultusunda ilişki zeminini oluşturmak gerek. Sayın Cumhurbaşkanı yakın çevresinde yükselecek mırın kırınlara aldırmaksızın, bu meseleyi ilgili kurum bürokratlarının alt düzeyde temaslarla sürdürme eğlencesinden çıkarırsa çabuk yol alınır."