Sabah yazarı Dilek Güngör, mayıs ayı enflasyon rakamlarının bugün açıklanacağını hatırlatarak şirketlere “pamuk ellerinizi atın cebinize de, enflasyon karşısında ücretleri pula dönen işçinize biraz zam yapın” dedi.

"POZİTİF KATKI YAPMIŞ GÖZÜKÜYOR"

Güngör, bugünkü köşe yazısında İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı şirket verilerine değindi:

Satışları yüzde 73.8 artmış... Faaliyet kârları yüzde 140 yükselmiş... Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârları yüzde 120 çıkmış... Dönem kârları yüzde 137.2'yi bulmuş... Verilere göre, 2021'de 405 şirket kâr etmiş... Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr elde eden firma sayısı ise 489... Neredeyse tamamı... Faaliyet karlılığındaki iyileşmenin yanı sıra özellikle net kambiyo kârlarının etkisiyle üretim faaliyeti dışı gelirlerdeki artış da kârlılığa pozitif katkı yapmış gözüküyor.

"ÇALIŞANLARINA DA VERMELERİ GEREKMEZ Mİ"

“Allah bereket versin, vermesine de... Bereketi bulmaları için elde ettikleri kârı çalışanlarına da vermeleri gerekmez mi!” diye soran Güngör, şunları kaydetti:

Hem de bu yüksek enflasyon ortamında... Ona da bakalım... Veriler, aynı yılda ödenen maaş ve ücretlerdeki artışın sadece yüzde 33'te kaldığını gösteriyor. Yani kazansalar da kârlarını işçiyle paylaşmamışlar. Bedeli yine emekçiye ödetmişler! Bu gün dünden farklı mı? Hayır tabii ki... Sorsan hepsi ağlar, "Benzin arttı, hammadde arttı, dolar arttı" diye...

Peki güzel kardeşim? Devlete ağladınız, Kredi Garanti Fonu'ndan ucuz kredileri aldınız. Gidip yata kata dövize saldırdınız. 'Asgari ücret artarsa işçi çıkarırım' tehdidiyle desteği kaptınız. Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, ek prim indirimlerinden geri kalmadınız. Belli ki, ağladığınız kadar da kötü geçmemiş 2021... O halde pamuk ellerinizi atın cebinize de... Enflasyon karşısında ücretleri pula dönen işçinize biraz zam yapın...