Artan resesyon korkuları ve nakite duyulan ihtiyaç ile birlikte sıcak paraya ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri zorlanıyor. Türkiye de ekonomi olarak büyük zorluk yaşayan ülkelerin başında gelen ülkelerin arasında yer alıyor.

Sermaye çıkışlardan etkilenen Türkiye'de 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla yurt dışı yerleşiklere ait TL varlık stoku 17.5 milyar dolara kadar geriledi ve tarihin en dip seviyelerine gelmiş oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe not artırımlarının geldiğinde Türkiye'ye en yüksek portföy girişi 2012 senesinde görülmüştü. 2012'de yabancılara ait TL varlık stoku 166.4 milyar dolara kadar çıkmıştı fakat aradan geçen 10 seneden sonra bu stokun 148.9 milyar doları adeta buhar oldu.

Ayrıca, yabancıların Türk hisse senedi sahipliği, 2004'ten bu yana görülmüş olan en düşük seviye olarak bilinen 32.08'e düşerken Türk tahvil sahipliği ise %2.5'lara kadar geriledi. Bunun dışında ise yabancıların swap pozisyonu eksi 8.1 milyar dolara geldi. Bankalarda ise yurt dışı yerleşiklere ait toplamda 5.8 milyar dolar bulunuyor.

Yabancı giriş çıkışlarında ise durum daha da karamsar noktalara gidiyor. Ekim ayına kadar (ekim ayı dahil değil) 2022 senesi içerisinde Hisse ve tahvillere genel olarak girişten çok çıkış yapıldığı görüldü. 2022'de sadece 2 ayda (nisan ve ağustos ayları) giriş (900 milyon dolarlık bir giriş söz konusu) görülürken geriye kalan 7 ay içerisinde toplamda 6.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı.

Milli gazete'de yeralan habere göre, Çıkışların 3.3 milyar doları hisse senedi tarafında yapılırken, 2 milyar doları ise devlet tahvillerinde yaşandı. Böylece 9 ayda toplam menkul kıymetlerden yapılan çıkışın miktarı 5.3 milyar dolar oldu.