Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, ''Kirişci’den Açıklamalar!'' başlıklı makalesinde tarım politikalarının yanlışlığına parmak bastı:

Tarım ve Orman Bakanlığında beklenen “ bakan değişikliği” nihayet gerçekleşti! Pakdemirli’nin “görevden af” talebinin kabul edildiği açıklanarak yerine  Vahit Kirişçi atandı!

Açıklamada Pakdemirli’nin “görevinden af” talebinden söz ediliyor ama medyada değişiklik kararından Pakdemirli’nin bile habersiz olduğu ve Resmî Gazete’den öğrendiği iddia ediliyor!

Bizim açımızdan olayın bu yönünün ilgi çeken bir yanı yok!
Biz devir teslim töreni sırasında yapılan konuşmaların daha ilgi çekici olduğunu düşünüyoruz.
Ve yeni Bakan Kirişci’nin şu sözlerini önemsiyoruz:

“Küresel iklim değişikliğinin güncel bir başlık haline geldiği bir dönemde tarımın ne kadar hayati önemi haiz olduğunu, vazgeçilemez bir sektör olduğunu hepimiz görmüş olduk. Maalesef çok önceleri “Ya bu ülke bunları üretmese de olur, bunlar ithal edilebilir ve ithal edildiğinde bunun mali tutarı şu olur” deyip tarımı ihmal edenler, bu ülkede çok oldu.”
Yeni Bakan Kirişci’nin sözleri, eski bakan Pakdemirli’den görevi devralırken söylemiş olması oldukça dikkat çekici!

Gerçi yeni bakan Kirişci, sözlerinin başında “çok önceleri” diyor ama bu sözlerin “kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” demek gibi olduğu açık değil mi?

Zaten Kirişci’nin sözleri duyulduğunda akıllara hemen Pakdemirli’nin saman ithali ile ilgili açıklamaları geldi. Saman ithal edilmesini eleştirenlere Pakdemirli, “Paramız var ki ithal ediyoruz” gibi gerekçe ile karşı çıkıyordu. Hal böyle olunca Kirişci’nin “çok önceleri” diye koyduğu kaydın bir önemi kalmıyor.
Evet, Tarım ve Orman Bakanlığında yapılan devir teslim törenindeki bu konuşma aslında ülke tarımının içinde bulunduğu durumu gayet bir açık durumda gözler önüne seriyor. Acı gerçek, ülke tarımının yıllardır ihmal edilmiş olmasından başka bir şey değil elbette!

Bu ihmal, hiç kuşkusuz “paramız var ki ithal ediyoruz” mantığı sonucu ortaya çıkmış fiili bir durum!
Altı partinin bir araya gelmesini “Altınız değil, altmış altınız gelse sandığa gömeceğiz” diye eleştiren Pakdemirli’nin, görevden alındığını Resmî Gazete’den öğrenmiş olması ilginç değil mi?
Demek ki “ne oldum değil, ne olacağım” demek gerekiyor!