Araştırmada, vatandaşların yüzde 32’si temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söylerken, yüzde 63’lük kesimi ise son 6 ayda aile ekonomisinin daha kötüye gittiğini belirtiyor. Vatandaşların yüzde 51’i ekonominin daha kötüye gittiği cevabını verirken, yüzde 54’ü ise ülkenin öncelikli çözülmesi gereken probleminin ekonomi olduğunu ifade ediyor…

Vatandaş, iktidardan umudunu kesti!  MAK Danışmanlık tarafından yapılan “Ekim 2021 Türkiye  Gündem Araştırması”ndan dikkat çeken sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre vatandaşların yarısından fazlası artık mevcut iktidarla ekonominin düzeleceğine inanmıyor. Vatandaşların yüzde 51’i Türkiye’de ekonominin kötüye gittiğini söylerken, yüzde 54’lük gibi önemli bir kesim ise önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonominin iyiye gideceğine olan umudunu kaybetmiş durumda.

% 54’Ü ÖNCELİKLİ SORUN OLARAK EKONOMİYİ GÖRÜYOR

MAK Danışmanlık’ın ekonomi ağırlıklı soruların sorulduğu araştırmasında, vatandaşın ekonomiden umudunu kestiği gözler önüne serildi. “Size göre ülkemizin en öncelikli çözülmesi gereken sorunu nedir?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 54’ü ekonomik sorunlar (hayat pahalılığı) derken, yüzde 16’sı eğitim öğretim (kültürel sorunlar), yüzde 14’ü göçmenler, yüzde 10’u ise adalet cevabını verdi. 

HÜKEMETİN BİR YIL İÇERİSİNDE ÇÖZECEĞİNE DE İNANMIYOR

“Mevcut hükümet önümüzdeki 1 yıl içinde Türkiye’nin ekonomik sorunlarını çözebilir mi?” şeklindeki soruya vatandaşların yüzde 54’ü “çözemez” cevabını verirken, sadece yüzde 19’unun “çözebilir” cevabı vermesi vatandaşların çoğunluğunun iktidardan umudunu kestiğini ortaya koydu. Öte yandan “Genel anlamda düşündüğünüzde size göre Türkiye’de ekonomi iyiye mi gidiyor, kötüye mi gidiyor?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 51’i “kötüye gidiyor” cevabını vermesi dikkat çekti.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 63’Ü EKONOMİLERİNİN BOZULDUĞUNU SÖYLÜYOR

Araştırmada “Son 6 ayda aile ekonominizin durumunu aşağıdaki ifadelerin hangisi özetler?” şeklindeki soruya ise katılanların yüzde 63’ü “ekonomimiz bozuldu” cevabını verdi. Bu soruya “ekonomimiz daha iyi oldu” diyenlerin oranının sadece yüzde 5 olması ise Türkiye’de son 6 ayda sadece bir avuç insanın durumunun iyiye doğru gittiğini gözler önüne serdi.

YÜZDE 32’Sİ TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Araştırmadaki “Şu anki gelirinizi aşağıdaki ifadelerden hangisi özetlemektedir?” sorusuna verilen cevap ise vatandaşın içler acısı durumunu ortaya koydu. Bu soruya katılımcıların yüzde 32’si “temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum” cevabını verirken, yüzde 31’i ise “şu anki gelirimle ancak temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum” cevabını verdi. Bu soruya vatandaşların sadece yüzde 6’sı ihtiyaçlarını karşıladığını ve tasarruf yapabildiği cevabını verdi.

Kaynak: Milli Gazete /     Bünyamin Güler