Yasal süreden yaklaşık bir yıl sonra gecikmeli olarak TBMM’ye sunulan Varlık Fonu raporlarında kurumların mal alım sözleşmeleri yer almadı. Denetçilerle de paylaşılmayan raporlar için Genel Müdür Sönmez, “Onlar devlet sırrı” dedi

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) denetim raporları, gecikmeli olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alındı. Yasal süreyi yaklaşık bir yıl aştıktan sonra TBMM’ye sunulan TVF Yönetimi Anonim Şirketi ile TVF’nin 2018 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile ilgili Denetim Raporlarının sunumunu Genel Müdür Zafer Sönmez yaptı.

Sönmez, dünyadaki varlık fonlarının değerinin 8 trilyon dolar civarında, 2018 konsolide denetimine göre TVF’nin sermaye toplamının ise yaklaşık 33 milyar dolar olduğunu bildirdi. Borcunu bir yılda ikiye katlayarak 75 milyar TL’ye çıkaran TVF’nin henüz “emekleme döneminde” olduğunu söyleyen Sönmez, muhalefet milletvekillerinin borçlanma eleştirileri ile ilgili, “Ben 15 yıl tarlada çalışmış bir köy çocuğuyum. Varlık Fonu’nda içilen suyun, çayın eğer hesabını biz veremiyorsak bir şekilde gece yatarken öncelikle kendi vicdanımıza sorarız” dedi. Sönmez ayrıca, “Varlık Fonu borçlanma fonu oldu, diyorlar ama ortada yeni bir borç yok” ifadelerini de kullandı.

Bürgün'den HÜSEYİN ŞİMŞEK'in haberine göre, Denetim Raporları’na göre BOTAŞ, Eti Maden, PTT gibi kurumların satış sözleşmesi, yönetim kurulu kararlarını, alım sözleşmelerini paylaşmadığını anımsatan Sönmez, “Mesela BOTAŞ’ta ticari sır niteliğinde gaz alım sözleşmeleri var. Bunlar devlet sırrı niteliğindedir” dedi. Denetim raporları için kurumların bilgi paylaşımı yapmamasının ve denetçilerin şartlı görüş vermesinin kurumun “borç alma gücünü” etkilemediğini söyleyen Sönmez’e, muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

ÇARK DÖNMÜYOR

CHP’li Bülent Kuşoğlu, “Varlık Fonu’nun 2018 denetimi için süreyi çok aştık. Merkez Bankası’nın da altı ayda bir brifing vermesi gerekiyor. O süreyi de geçtik. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da brifing vermesi gerekiyor. Bu şimdiye kadar hiç yapılmadı. Devlet çarkı dönmüyor, gizlilik sürüyor” dedi.

SİYASİ SORUMLU YOK

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise fon hakkında yapılan sunumun her yıl birbirinin neredeyse aynısı olduğunu ifade ederek, “Siyasi sorumlu yok. Burada Genel Müdür var. ‘Neden şuraya yatırım yapıyorsunuz’ diye iktidarın tercihlerini soracağız. Genel Müdür bir yere kadar yanıtlayabilir. Erdoğan ve Albayrak’ın siyasi tercihlerini sorgulayacağız. Ama yanıtını alamayacağız. Bu eksikliğin giderilmesi yönünde çağrı da yapmıştım. 83 milyonun geleceğini belirleyecek denetim yapıyoruz. O tercihler çocuklarımızın geleceğini belirliyor. Neden siyasi tercihleri sorgulayamıyoruz” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı, İyi Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz ise “Türk ekonomisine kattığınız katma değer nedir? Fayda maliyet analizini yaptınız mı? Önümüzdeki 50 yıl içinde tahrip edeceklerinizin bir kitabı var? Hiçbiri yok” cümleleriyle tepkisini gösterdi.