İzmir Valiliği'nin kent genelindeki eylem, etkinlik, gösteri ve yürüyüşleri koronavirüs tedbirleri gerekçesiyle bir hafta yasaklamasına İzmir Emek ve Demokrasi Bileşenleri'nden tepki geldi. Açıklamada, "Yasağa salgın bahane gösterilmiş olsa da seçilmiş gruplara keyfi uygulanan yaptırımlar söz konusudur" denildi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da İzmir'de AKP Gençlik Kolları tarafından düzenlenen eyleme izin verilirken, diğer örgütlere yasak konulduğunu söyledi. Sarı, "Bu uygulama dikta rejiminin üzerimizdeki baskıyı gösteriyor" dedi.

İzmir Valiliği tarafından Gezi Olayları'nın yıl dönümünde kent genelinde alınan eylem yasağı kararı tepki çekti. İzmir Emek ve Demokrasi Bileşenleri, İzmir Barosu Konferans Salonu'nda basın açıklaması yaparken, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı İzmir Valiliği'nin AKP Gençlik Kolları'nın etkinliğine izin verirken, diğer örgütlere yasak getirdiğini söyledi.

Sarı şunları söyledi:

"Gezi sürecinin yıl dönümü yaklaşıyor. İstanbul Sözleşmesi gündemde. Son dönemlerde siyaset mafya üçgeni içerisinde kasetler havada uçuşuyor. Tam da bu döneme gelen yasakla covid-19 gerekçesiyle özgürlüklerin önü kesiliyor. AKP Gençlik Kolları, İzmir Saat Kulesi önünde 15 Temmuz ve 27 Mayıs'ı selamlayan bir açıklama yapıyor. ‘Demokrasi ve özgürlük mücadelemiz sürecek’ diyorlar. Valilik buna izin verirken, diğer taraftan yaşamı savunan örgütlerin basın açıklamalarına yasak getiriyor. Bu dikta rejimin üzerimizdeki baskısını göstermektedir. Düşünceye kilit vuramazlar. Yasaklara baş kaldıracağız."

"HUKUKSUZ AYRIMCILIĞI KABUL ETMİYORUZ"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy'un İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına okuduğu basın açıklamasında da şöyle denildi: 

Odatv'de yeralan habere göre, "Valilik açıklamasından açıkça görüleceği üzere yasağa her ne kadar covid salgını bahane gösterilmiş olsa da söz konusu kararda seçilmiş gruplara keyfi şekilde uygulanan yaptırımlar söz konusudur. İzmir Valiliği kararına göre ekonomiyle ilgili toplantılar yapılabilmekte, spor faaliyetleri devam etmekte, ticari toplantılara izin verilmektedir. Buna karşın basın açıklaması, miting ve oturma eylemi gibi muhalefetin sesini duyurma araçları olan etkinlikler tümüyle yasak kapsamında bulunmaktadır. İzmir Valiliği yasak kararını mafya siyaset ilişkilerinin orta yere döküldüğü, açlığa isyan edilen bir dönemde yurttaşların sesini kısmak için almıştır. Bu haksız, hukuksuz, taraflı ve ayrımcı kararı kabul etmiyoruz."

İşte o görseller: