Türkiye'de işsizlik sorunu, koronavirüs salgınıyla birlikte tarihi seviyelere ulaşırken Diyarbakır Valisi’nin sözleri tepki çekti.

TÜİK verilerine göre, son yıllarda meslek sahibi, üniversite mezunu işsizlerin artışı dikkat çekiyor.  Son bir yılda istihdam piyasasından çekilen üniversiteli sayısı 565 bin artarken, üniversite mezunu olup da herhangi bir işte çalışmayanların sayısı 1 milyon 350 bine ulaşarak rekor kırdı. 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise 'Mesleki Eğitime Erişim Seferberliği Programı'ndaki konuşmasında, 5 aydır görev yaptığı kentte en çok talebin iş konusunda geldiğini belirtti. Karaloğlu, "Cuma günü camiye gittiğimde, camiden arabama, sağdan soldan gelen iş talepleri nedeniyle geçemiyorum. İş talep edene 'Ne iş yaparsın' diye soruyorum, 'Her işi yaparım' diyor. Her işi yapan adam hiçbir işi yapamaz. O zaman mesele işsizlik değil; mesele mesleksizliktir, mesele iş beğenmezliktir" açıklamasında bulundu. Valinin bu sözleri tepki çekti.

“HER İŞİ YAPAN, HİÇBİR İŞİ YAPAMAZ”

Vali Karaloğlu, 5 aydır görev yaptığı Diyarbakır'da en çok talebin iş ile ilgili geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Devletin sunduğu imkanlar o kadar muhteşem ki bunu eğer biz doğru şekilde halka, esnafa, işverene, sanayicilerimize indirirsek gençlerimize bunu hakkıyla anlatabilirsek biz mesleki eğitim meselesini çözeriz. 5 aydır Diyarbakır'dayım, en çok talep iş konusunda geliyor.

Cuma günü camiye gittiğimde, camiden arabama, sağdan soldan gelen iş talepleri nedeniyle geçemiyorum. İş talep edene 'Ne iş yaparsın' diye soruyorum, 'Her işi yaparım' diyor. Her işi yapan adam hiçbir işi yapamaz. İnsanların yapabileceği şeyler sınırlıdır.

Bir mesleğiniz olur, o mesleğin peşinde koşarsınız. Bu 'Her işi yaparım' diyen arkadaşları alacağız, mutlaka bir meslek sahibi yani altın bilezik sahibi yapmamız lazım ki o da iş bulurken kolay iş bulsun. Sanayiciler nitelikli işçi bulamadıkları için dert yanıyor.

Odatv'nin haberine göre,  Küçük sanayi sitesindeki esnaf ise çırak bile bulamadığını söylüyor. Sokaklar işsiz dolu, peki bu nasıl oluyor? O zaman mesele işsizlik değil; mesele mesleksizliktir, mesele iş beğenmezliktir. Onun için işsizlerimize meslek öğretmek durumundayız."