Gazeteci Ahmet Takan bugünkü köşe yazısında son anket sonuçlarına değindi. Cumhur İttifakı’nın yeni seçim kanunu teklifiyle, Millet İttifakı’nda “tuzak” kurduğunu belirten Takan, siyasi kulislerde “tek liste ile seçime” girme formülleri tartışıldığını söyledi. DEVA, Gelecek ve diğer partilerin Meclis’e nasıl milletvekili sokabileceği üzerinde kafa yorulduğunu vurgulayan Ahmet Takan, çok konuşulan formüller üzerine Area araştırmanın bir kaç gün önce yayınlamış olduğu anket sonuçlarının fikir verdiğini belirtti.

CUMHUR İTTİFAKI'NDA ERİME SÜRÜYOR

Area'nın anketinde seçmene, "seçim barajının %7 olması halinde parti tercihinizde bir değişiklik olur mu?" sorusu sorulduğunu ve anket sonucuna göre seçmenin yüzde 74,8'inin hayır cevabı verdiğini belirten Takan, "Bu sonuçlar, sanırım 3’ncü ittifak formüllerine de ışık tutacaktır…" dedi.

Anket sonuçlarına göre AK Parti'nin yüzde 31,1, CHP'nin yüzde 27,3, İYİ Parti'nin yüzde 16,0, MHP'nin ise yüzde 8,3 aldığını hatırlatan Takan, "Cumhur İttifakı’ndaki erime sürüyor" ifadelerini kullandı.

TANSU ÇİLLER HAVASINI ALIYOR

Mart ayında en çok konuşulan olayların arasında "saray destekli eski Başbakan Tansu Çiller’in yeni parti kurma çalışmaları" olduğunu belirten Takan, "Sonuçlar Tansu Çiller açısından çok can sıkıcı" dedi.

Takan anket sonuçlarına göre Çiller'in parti kurması ve siyasete dönmesi durumunda seçmenin yüzde 71,4 oranında olumsuz cevap verdiğini aktardı.

"SARAY İKTİDARININ POLİTİKASI BAŞARISIZ"

Mart ayında seçmenin en çok ekonomi ve işsizlik sorunlarından dem vurduğunu belirten Takan'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

"Türkiye’nin klasikleşmiş (!) en önemli sorunlarının ilk iki sırasında bu ay da değişiklik yok. Mart ayı anketinde de “Ekonomi” ve “İşsizlik” yüzde 72,3 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak ilk iki sırada karşımızda duruyor. “Hükümetin kötü yönetimi” (yüzde 7,0) üçüncü sırada, “Eğitim sistemi/ eğitimsizlik” ( yüzde 3,1) dördüncü sırada görülüyor.

Doğal olarak, saray iktidarının ekonomi politikası ‘başarısız’ olarak sonuçlara yansıyor. Başarılı bulanların oranı yüzde 22,0, başarısız bulanların oranı yüzde 73,5 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 4,5.

Nasıl olsun ki!.. Toplumun bu ay da saray rejimine bakışında olumlu bir ilerleme yok… “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” başarısız görülüyor. Başarılı bulanların oranı yüzde 34,7, başarısız bulanların oranı yüzde 60,0 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 5,3."