Uluslararası İstatistik Kurumu, TÜİK Başkanı Dinçer'in hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmasına ilişkin endişelerini dile getirdiği açıklamada, "TÜİK; resmi istatistiklerin üretilmesinde siyasi müdahale olarak gördüğümüz şeye karşı net bir duruş sergilemelidir. Türk makamlarının, TÜİK'in uluslararası standartları tam olarak karşılayan nesnel istatistikler sağlayabileceğine dair güvence vermesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

EDA NARİN | KARAR

Açıkladığı verilerle tartışmaların odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Dinçer'in yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya atanmıştı.

"DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Uluslararası İstatistik Kurumu, TÜİK Başkanı Dinçer'in hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranlarına dikkat çekilerek, "Uluslararası İstatistik Kurumu ve Uluslararası Resmi İstatistik Birliği, böyle bir dönemde Sait Erdal Dinçer'in Türkiye İstatistik Kurumu başkanlığından alınmasından derin endişe duymaktadır" ifadelerine yer verildi.

a.jpg

"TÜRK MAKAMLARI NESNEL İSTATİSTİKLER SAĞLAYABİLECEĞİNE DAİR GÜVENCE VERMELİ"

TÜİK başkanlığı da dahil olmak üzere atama ve görevden alma prosedürlerinin şeffaflığına ilişkin tekrarlanan endişelerin durumun güvenilirliğini önemli ölçüde zedelediğinin altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"TÜİK'in çalışmalarında profesyonelliğin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıt sunulmamakla birlikte, ISI ve IAOS, diğer benzer durumlarda olduğu gibi, resmi istatistiklerin üretilmesinde siyasi müdahale olarak gördüğümüz şeye karşı net bir duruş sergilemelidir. Türk makamlarının, TÜİK'in uluslararası standartları tam olarak karşılayan nesnel istatistikler sağlayabileceğine dair güvence vermesini bekliyoruz. Bu, yalnızca hükümete değil, genel olarak Türk toplumuna da hizmet eden ve güvenilir istatistiklere dayanan mali piyasalar da dahil olmak üzere uluslararası toplum tarafından saygı duyulan Türkiye'nin resmi istatistiklerine olan güveni sağlamanın aracı olacaktır."

"KURUMSAL İTİBAR YOKSA EKONOMİ POLİTİKALARI SONUÇ VERMEZ"

Uluslararası İstatistik Kurumu'nun açıklamasını sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendiren DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, şunları söyledi:

"Malumun ilanı olan bu açıklama maalesef ülkemizin hem kısa hem de uzun vadeli görünümünün ne kadar kötü olduğunu gösteriyor. Kurumsal itibar yoksa ekonomi politikaları sonuç vermez. Hele İstatistik Kurumu verileri yanlış ve güvenilmez ise politika üretmek de imkansızdır, yurtiçi ve yurtdışı piyasaları ikna etmek de. Kuralların işlemediği, keyfi yönetilen bir Partide de, Kurumda da, Devlette de başarı sağlanamaz. Siyasi Partiler başta olmak üzere ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlarda kural bazlı yönetimi tesis etmeye mecburuz."

SAİT ERDAL DİNÇER KİMDİR?

Dinçer, 2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olarak atandı.

1968 yılında İstanbul'da doğan Dinçer, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

Daha sonra aynı üniversitenin İşletme Mühendisliği Bölümünde ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İstatistik Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan eski TÜİK Başkanı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yöneylem Araştırması üzerine Doktorasını aldı.

sait.jpg

Akademik kariyerine 1992 yılında Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümünde araştırma görevlisi olarak başlayan Dinçer, 2019 yılında profesör ünvanı aldı.

27 Aralık 2021'de Habertürk internet sitesinin sorularını yanıtlayan Dinçer, TÜİK Başkanlığı görevine atanma sürecini şöyle anlattı:

"Ben Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü'nde hoca olarak görev yapıyordum. Bir akşam Külliye'den davet edildim. Sayın Cumhurbaşkanı'yla görüştüm. Bana TÜİK Başkanlığı görevini tevdi etti. Ve Mart 2021'de göreve başladım. Böyle gerçekleşti."

Dinçer, Erdoğan ile bu görüşme öncesinde tanışmadığını da sözlerine ekledi.

ERHAN ÇETİNKAYA KİMDİR?

erhan.jpg

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olan Erhan Çetinkaya, Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Okulu'nda işletme yüksek lisansını tamamladı.

Vakıf Katılım'ın Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Çetinkaya, Uluslararası Ödemeler Bankası'nda (BIS) görev aldıktan sonra Aralık 2019'da BDDK Başkan Yardımcılığı'na getirildi.