YENİAD’ın “Ekonomi Sohbetleri”ne bu ay Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanı Öğr. Gör. Ömer Zor konuk oldu.

AB’nin Türkiye’nin dış ticaretindeki önemine değinen Zor, “Türkiye’nin dış ticaretine yön veren kanunlar, yönetmelikler ve kararnameler Avrupa Birliği kararları ile yön bulmaktadır” diye konuştu.

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İş Adamları Derneği (YENİAD) tarafından organize edilen “Ekonomi Sohbetleri” programı, derneğin Balat’ta bulunan genel merkezinde gerçekleştirildi. Sohbetin bu ayki konuğu Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanı Öğr. Gör. Ömer Zor oldu. Türkiye’de dış ticaret ve gümrük işlemlerinin ele alındığı programda YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer’in yanı sıra çok sayıda YENİAD üyesi ve işadamı hazır bulundu.

ÜLKEMİZ TİCARİ ANLAMDA İSTEDİĞİ SEVİYEYE ULAŞAMADI

Toplantının açış konuşmasını yapan YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer, “Cenab-ı Hakk ülkemize her türlü bolluk ve bereketi vermiştir. Özellikle bölge olarak, bereketli bir bölgedeyiz. Ancak ticari anlamda ülke olarak istediğimiz seviyeye ulaşmış değiliz. İstediğimiz seviyeyi yakalamak için, özellikle dış dünyayı zorlayacağız. Bu nedenle bu ayki sohbetimizde gümrük ve dış ticaret uzmanımızı getirdik. Kendisinden bolca istifade edeceğiz” dedi.

“GÜMRÜK DUVARLARI YIKILDI”

Yeni Bir Dünya İş Adamları Derneği üyelerine “Gümrük ve Dış Ticaret” konusunda bilgiler veren Öğr. Gör. Ömer Zor, “Türkiye’de dış ticareti anlayabilmek için Türkiye’nin coğrafi konumuna ve komşularına bakmamız gerekiyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün ve Avrupa Birliği’nin hemen yanı başında olan Türkiye, 1963 Ankara Antlaşması’yla bugünlere kadar geldi. 1963’ten başlayarak 22 yıl süreyle katma protokol şartlarını yerine getirme mevzuatı başladı. Fakat Türkiye’nin siyasi ve ekonomik olayları neticesinde, 1985 yılına kadarki sürede şartlar yerine getirilemedi. Daha sonra Türkiye 11 yıllık yeni bir sürece girdi. 1995 ve 1996 yılında deyim yerindeyse Türkiye’de gümrük duvarları yıkıldı. Türkiye, bu süreçte Avrupa Birliği ile entegrasyona giren yeni bir döneme girdi. Bu dönemin adına da ‘Gümrük Birliği’ katma protokolü adı verildi” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARETİNE AVRUPA BİRLİĞİ YÖN VERİYOR

Ömer Zor, “Türkiye’nin dış ticaretine yön veren kanunlar, yönetmelikler ve kararnameler Avrupa Birliği kararları ile yön bulmaktadır. Avrupa Birliği, dünyada 52 ila 55 ülkeyle ticaret yapmaktadır. Bu ülkelerin belli bir kısmıyla taraflı, belli bir ülkelerle tarafsız anlaşmalar yapmaktadır. Şu anda Avrupa Birliği’nin üye sayısı 28’dir. Türkiye’nin Gümrük Birliği katma protokolüyle bu sayı 29’a çıkıyor. Ancak Avrupa Birliği kendi ihtiyacı olan hammadde ve yarı mamulü kısmen de mamulleri tedarik edebilme adına kendisinin dışında kalan ülkelerle anlaşma halindedir. Türkiye de Avrupa Birliği’nin yapmış olduğu anlaşmaları belirli süre içerisinde yapmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete / Ali Çağlar Tınbek