İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, dünya haberleri sayfalarında geçen ay kararların açıklandığı Akıncı Üssü davasında ceza alan askeri öğrencilerin durumunu ele aldığı bir habere yer veriyor.

Times ve Euronews müebbet hapis cezası alan askeri öğrencileri yazdı:
Gazete, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yapılan karar duruşmasında, mahkeme salonunun dolu olması gerektiğini, ancak hemen hepsi eski askeri personel olan 475 davalının kararları video link üzerinden dinlediğini söylüyor.

Times'ın İstanbul Muhabiri Hannah Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberde, çoğu davalının ağırlaştırılmış müebbet cezası aldığı ve mahkeme salonunun boş olmasının hüküm giyen Hava Harp Akademisi öğrencilerinden birinin annesi olan Kezban Kalın'ın karardan duyduğu acıyı katladığı belirtiliyor.

Kalın "Son günde 30 kadar sanık yakını vardı. Şaşırdım, daha fazla olmalıydı" diyor.

Bazı sanık yakınlarının düzenli olarak duruşmalara gittikleri için işlerinden oldukları belirtilirken, karar günü salonun boş olmasının asıl nedeninin ise Covid-19 önlemleri olduğu vurgulanıyor. KAYNAK BBC

Cezaevinden mektuplar yazı dizisi - 1 : Harbiyeli üç kadın öğrenci Nagihan, Nimet ve Sena

Türkiye, 16 Temmuz 2016 sabahından bu yana gerçekleştirilen sayısız operasyon ve Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılmış Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bundan üç yıl önce gerçekleştirilen darbe girişimiyle hesaplaşma çabasında.

İçişleri Bakanlığının Mart 2019 tarihinde aktardığı verilere göre, 'darbe girişiminde rolü olduğu gerekçesiyle' o günden bu yana yarım milyon kişi gözaltına alındı; 30 bin 821 kişi tutuklandı.

Hükümet aralarında öğretmen, polis, askeri öğrenci, gazeteci, aydın, üst rütbeli asker, yargı mensupları, milletvekili ve siyasetçilerin de olduğu bu büyük toplamın darbe teşebbüsünde doğrudan ya da dolaylı rol aldığını savunuyor; muhalefet ve insan hakları örgütleri ise bu yargılamaların bir cadı avına dönüştüğü görüşünde.

Hükümet terörle ve darbecilerle mücadele ettiğini söylerken, binlerce kişinin yetersiz ve hukuki olmayan delillerle yargılandığı iddiaları da gündemden düşmüyor.

Uzun tutukluluk süreleri ve pek çok davada şüphelilerin tutuklu olarak yargılanması Türkiye cezaevlerinde yeni bir tablonun da oluşmasına neden oldu. Türkiye’de 2015 yılında cezaevindeki kişilerin sadece yüzde 14,6’sı tutuklulardan oluşurken bu oran 2017’de yüzde 34’e yükseldi.

 o gün cezaevlerinde 264 bin kişi bulunuyordu ve pek çok cezaevi kapasitenin üzerinde bir doluluğa sahip.

Türkiye’de üç yıldır değişmeyen bu tablonun ışığında, fiziksel bir yaşam alanı olarak gözden ırak olan cezaevlerine bu kez dışarıdan içeriye bakmak için bir pencere açıyoruz. Cezaevlerinde bulunan farklı kesimlerden kimi tutuklu; kimi mahkumiyet almış isimlerin oradaki yaşamlarını, koşullarını anlattıkları mektupları bir yazı dizisi olarak sunuyoruz. KAYNAK EURONEWS