Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs salgınında can kaybının 9'a yükseldiğini, vaka sayısının da 670'e ulaştığını açıkladı. Vakıf ve özel hastaneler pandemi hastanesi olarak ilan edildi.

20 Mart Cuma günü koronavirüs salgını ile ilgili yaşanan gelişmeler:

TSİ 23.32 Koronavirüs salgını yüzünden ilaç sıkıntısı ve zam olacak

Almanya'nın dış istihbarat teşkilatı BND'nin raporuna göre, koronavirüs salgını yüzünden Avrupa’daki ilaç piyasasında sıkıntı çekilecek ve ilaç fiyatları artacak. Business Insider adlı haber portalının BND'nin "Ekonomi İstihbaratı Özel Raporu" adlı belgesine dayandırarak verdiği habere göre, koronavirüs salgını ve yol açtığı COVID-19 yüzünden Çin’de uygulanan karantina önlemleri dünya piyasasına yönelik ilaç üretimini olumsuz etkiledi. Belgeye göre temel baz maddeleri Çin’de hazırlanan ve üretimi Hindistan’da tamamlanan ilaçlar konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor. BND, ilaçlarda sıkıntı ve fiyat artışının şimdiden hissedilmeye başlandığını rapor ediyor. Üretiminde geri kalınan ilaçların başında aktibiyotikler, ağrı kesiciler, Metformin gibi diyabet ve bazı kalp damar ilaçlarının üretiminde şimdiden sıkıntı ve zam tespit edildi. Azithromycin’in fiyatının sadece geçen hafta yüzde 70 artış gösterdiği rapor ediliyor. Çin, Batılı ülkelerin piyasasına sürülen çok sayıda ilacın muadillerinin üretiminde başı çekiyor. BND, Pekin'in bunu baskı aracı olarak kullanabileceği yönünde de uyarıda bulunuyor.

TSİ 23.30 - Türkiye'de yeni can kayıpları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'de koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiğini açıkladı. Koca toplam vaka sayısının da 670'e ulaştığını söyledi. Bakan Koca "Son 24 saatte 3656 şüpheliye test yapıldı. 311’i pozitif çıktı. Hasta sayımız 670’e ulaştı. Yaşlı ve direnci zayıf 5 hastamızı kaybettik. Bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. Tamamı yaşlılarımızdan. Yaşlılarımızı koruyalım. mücadelemizde bir an bile esneklik göstermeyelim" açıklamasını yaptı.

TSİ 22.10 - Türkiye'de özel ve vakıf hastanelerine koronavirüs genelgesi

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, vakıf ve özel hastaneleri "Pandemi Hastanesi" ilan eden bir genelge yayınladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri çerçevesinde Türkiye'de gerekli önlemlerin alındığı belirtilerek, sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun ve Bakanlığa bağlı sağlık personelinin üzerindeki yükün azaltılması amacıyla yeni önlemlerin alındığı ifade edildi. Buna göre COVID-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, devlet ve vakıf üniversiteleri hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarında hastaların kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunlu kılındı. Açıklamada, bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastanelerin "Pandemi Hastanesi" olarak kabul edidiği vurgulandı. Pandemi Hastanesi'nin de COVID-19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlandığı belirtildi.DWtürkçe