Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gümrük muhafaza ekipleri tarafından yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 313 milyon TL olan 72,6 kilo ağırlığında 6 milyon 264 bin 259 adet “captagon” cinsi uyuşturucu madde ele geçirildiğini açıkladı.

Bakan Muş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bugün Bakanlığımıza bağlı gümrük muhafaza ekiplerince bugüne dek gerçekleştirilen en yüksek miktarlı 'Captagon' cinsi uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Bakan Muş devamında ise şunlar aktarıldı:

“Birleşik Arap Emirlikleri'ne transit edilmek üzere İskenderun Limakport Limanına gelen 17 konteyner yükü 'bina taşı' beyan edilen eşyada 15-16 Mayıs tarihlerinde Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince arama gerçekleştirilmiştir. Yapılan aramada 11 konteyner içerisinde 1072,6 kg (6 milyon 264 bin 259 adet) 'Captagon' cinsi uyuşturucu hap ele geçirilmiştir. Ele geçirilen maddenin yaklaşık piyasa değeri 313 milyon TL'dir. Titiz bir çalışma neticesinde bu büyük yakalamayı gerçekleştiren bakanlık personellerimizi tebrik ediyorum. Zehir tacirlerine geçit vermemek için azami gayretlerimizi sürdüreceğiz.”

540 TON YAKALAYAN MEMUR MERKEZE ÇEKİLMİŞTİ

Öte yandan bir diğer olay olan Kocaeli Deniz Gümrüğünde Brezilya'dan gelen bir gemiye yüklenen konteynerlerde yapılan 22 Ağustos 2020 tarihli ilk aramada ise “temiz” tutanağı tutulmuştu.

Konteynerleri boşaltmak üzere limana gelen bölge gümrük memurlarının “şüpheleri” üzerine yapılan, 25 Ağustos 2020 tarihli detaylı aramada “540 kilo kokain” ele geçirilmiş, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verilmişti.

Sözcü yazarı Serpil Yılmaz’ın aktardığına göre yakalama tutanağında birinci sırada imzası bulunan Doğu Marmara Gümrük Bölge Müdür Vekili Mehmet Ali Arslan, 12 Şubat 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na çekilmişti.

HER YIL BENZER YAKALAMA

Aynı limanda daha önce de benzer yakalamalar gerçekleştirildi.

2016 yılında uyuşturucu kaçakçıları konteynerlerin boşluklarına bıraktıkları kokaini 'kap-kaç' (rip-off) yöntemi ile Türkiye’ye sokmaya çalışırken yakalandı.

Mısır'ın Damietta Limanından İskenderun Limakport Limanına gelen 33 adet konteynerin çıkış ülkesi Brezilya olarak görülüyordu. Konteynerler hedef şaşırtmak için önce Mısır'a uğradı. Kap-kaç yöntemine karşı hazırlıklı olan ekipler bu durumdan şüphelenerek söz konusu konteynerleri gemi tahliye edilir edilmez araç ve konteyner tarama sistemine yönlendirdi.

Mobilya ürünü yüklü olduğu bildirilen konteynerlerden üçünde olağandışı yoğunluk tespit edildi. Yapılan detaylı aramada, daha önce yoğunluk tespit edilen konteynerlerden birinde 9 adet siyah çanta içerisinde toplam ağırlığı 251 kilo 800 gram kokain ele geçirildi.

2017 yılında ise yine İskenderun Limanı'nda bir TIR’da yapılan aramada, 1 milyon 200 bin uyuşturucu hap ele geçirilmişti.

Daha geçen yıl Kolombiya'dan İskenderun Limanı’na gelen kömür yüklü gemide 72 kilo kokain bulunmuştu.

İskenderun'da bir limana kömür yükü ile Kolombiya'dan gelecek yabancı bayraklı gemi, riskli olarak değerlendirilmiş, gemi Türkiye karasularına girdiği andan itibaren, 'Gemi Takip Sistemi' üzerinden takip altına alınmıştı.

Geminin limana yanaşması sonrası, ekipler arama yapmak için gemiye çıktı. Yapılan aramada, geminin güvertesinin altında tespit edilen gizli bölmede siyah renkli iki çanta bulundu. Çantaların içerisinde 72 kilo 563 gram ağırlığında kokain ele geçirildi.

Odatv'de yeralan habere göre, Her yıl eklenen kokain ve uyuşturucu haplara bu yıl da 6 milyon 264 bin 259 adet “captagon” cinsi uyuşturucu madde bulunmuş oldu.

Afganistan üzerinden gelen uyuşturucuların Ortadoğu ülkelerine uğrayarak Avrupa ve Güney Amerika güzergahında seyrinin son durağının Türkiye olması ise son dönemde dikkat çekiyor.

Daha geçen ay son durağı Mersin limanı olan 616 paket kokain de Bolivya’da yakalanmıştı.