Koronavirüs salgınına karşı farklı ülke ve şirketlerce üretilen aşılardan hangisinin daha güvenli ve etkili olduğu tartışılıyor.

Sağlık Bakanlığı Çin merkezli aşı için anlaşma yaparken gözler Türk Tabipleri Birliği’ne çevrildi.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; “Başından beri hükümet salgınla ilgili şeffaf olmadığı için aşı konusunda da insanların şeffaflıkla ilgili güven sorunu var” diyen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aşılara ilişkin değerlendirme çalışmalarına devam ettiklerini ve açıklama yapacaklarını söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürerken bilim insanlarının pandemiden kurtulma yolu olarak işaret ettiği aşı çalışmalarında da büyük yol kat edildi. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı ise Türkiye’de faz3 çalışmalarına devam edilen Çin merkezli Sinovac’ın aşısından 50 milyon doz sipariş edildiğini açıkladı. 

Aşı konusunda toplumda oluşan soru işaretlerini gidermek için çalışmalarını sürdüren Türk Tabipleri Birliği (TTB) bu hafta içerisinde Covid-19 aşılarına ilişkin bir açıklama yapmayı planlıyor.

Farklı ülke ve şirketlerce üretilen aşılara ilişkin değerlendirme çalışmalarının Covid-19 İzleme Kurulu tarafından yürütüldüğünü belirten TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Bu aşamada doğru sorular sormak gerekiyor. Doğru soruları sorma sorumluluğu da bilim insanlarının görev aldığı TTB’ye düşüyor.  Biz de Sağlık Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle bu soruları oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

‘DOĞRU SORULAR SORMAK GEREKİYOR’

Covid-19 aşılarının üçüncü faz çalışmaları sonucunda Pfizer/BioNTech, Moderna, Rusya Sputnik V ve e AstraZeneca/Oxford aşıları öne çıktı. Türkiye’nin Çin’de üretilen Sinovic aşısı için anlaşma yapmasının ardından “hangi aşı daha iyi” sorusu gündeme geldi ve gözler Türk Tabipleri Birliği’ne çevrildi.Gerçek gündem