Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) “Milli Görüş Hareketinin” kurucusu, eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın kurduğu “Pancar Motor Fabrikasının” yerine “Millet Bahçesi” yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Bayrampaşa Belediyesi’nin 20 Haziran 2018’de onay için gönderdiği ancak geçen hafta gündemine aldığı, Bayrampaşa’daki “Pancar Motor Fabrikası’nın” arazisi ile ilgili plan değişikliği teklifini görüştü. 

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nin kabul edip İBB’ye gönderdiği teklifle, yaklaşık 40 bin metrekarelik arazinin, ticaret, cami ve zemin altı otopark alanına alınması isteniyordu. Ancak 3 yılda dosya Meclis gündemine gelmedi ve bu arada özel mülkiyette olan arazi Maliye Hazinesi’ne geçti.

Teklifi geçen hafta gündemine alan AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, söz konusu teklif dosyasını, bir gerekçe göstermeden ilçesi Bayrampaşa Belediyesi’ne iade kararı aldı.

Teklifin iade edilmesinden bir hafta sonra, 16 Kasım 2021 tarihinde TOKİ, söz konusu araziye “Millet Bahçesi” yapmak için ihale açtı. “İstanbul İli Bayrampaşa İlçesi Sağmalcılar Mahallesi (Kartaltepe Mevkii) Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatlar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi” ismiyle ihale 9 Aralık 2021 tarihinde yapılacak.

İhale dosyasının ekinde yer alan proje ve raporlarda “Pancar Motor” veya Necmettin Erbakan’ın adına yer verilmezken sadece bahçe içerisine yapılacak yapılardan birinin kütüphane-Müze olacağı belirtiliyor.

NECMETTİN ERBAKAN MİLLET BAHÇESİ

TOKİ dosyasında, Necmettin Erbakan’ın adına yer vermemesine karşın, AKP’li Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, iki ay önce yaptığı açıklamada özetle şunları söylemişti:

“Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Millet Bahçesi’ni yine Erbakan Hocamızın temelini atmış olduğu ve motor üretimi yapmış olduğu Gümüş Motor Fabrikası’nın(Pancar Motor) olduğu alana yapacağız… Merhum Başbakanımız Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın adını taşıyacak.”

AKP PANCAR MOTOR'A SAHİP ÇIKMADI

Odatv'de yeralan İddialara göre,   Pancar Motor Fabrikası ile ilgili olarak, 3 Şubat 2012 tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan bir haberde özetle şöyle denilmişti:

“Fabrikanın adı 1964 yılında sermayedarların değişmesi ile Pancar Motor oldu. Ancak fabrika için ilk zorlu süreç 2001 Krizi sonrası başladı. İlk krizi atlatan Pancar Motor asıl krizi 2009 sonrası yaşadı. Şirket yönetimi fabrikanın batmasına karşı çeşitli tedbirler alarak ayakta tutmaya çalıştı. Ancak fabrikanın üzerinde kurulu bulunduğu arsanın sahibi Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş, son 9 yılda ödenmeyen kira borçları nedeni ile Mahkeme kararı ile fabrikanın tahliyesini istedi. Fabrikada motor sesleri geçtiğimiz Kasım ayı ortasında durdu.”

YÜZDE YÜZ YERLİ MOTOR FABRİKASI

Pancar Motor Fabrikası ile ilgili olarak, 8 Şubat 2012 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde, Özlem Yüzak’ın “Yerli Otodan Pancar Motor’a…” başlıklı köşe yazısının bir bölümü şöyleydi:

“Bildiğiniz gibi Pancar Motor Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli motor fabrikası. Sevelim sevmeyelim, o ayrı bir konu, merhum Necmettin Erbakan’ın önderliğinde Türkiye’nin dizel motor ihtiyacını karşılamak için 1956 yılında devlet tarafından kuruldu. İlk kurulduğunda adı ‘Gümüş Motor’du, 1965 yılında Pancar Motor olarak isim değiştirdi.

Kısa zamanda marka oldu. Yıllar yılı Anadolu’nun her köşesinde çiftçinin sağ kolu oldu: Tarlaları suladı, küçük traktörlere güç verdi, jeneratörleri çalıştırdı. Anadolu da ‘pat pat’ diye adlandırılan pikap gibi römorkların üzerine varıncaya kadar her anlamda tarımına, sanayisine hizmet etti.

1964 yılında fabrika Türkiye Şeker Fabrikaları ve Pancar Kooperatifleri’nin sahipliğine geçip özelleşti. Geçen 56 yıl içinde iki kez iflas etme noktasına gelen fabrika, 1980’li yıllarda devlet yardımıyla, 1990’lı yıllardaki krizde fabrika arazisini satarak ayakta kalabildi.

2009 yılında markayı yeniden diriltme çabaları sonrasında Pancar Motor, borçlarını yapılandırıp yeni modeller çıkardı. Çin ve uzakdoğu rakiplerin yanı sıra Türkiye’de üretim yapan İtalyan Lombardini’nin pazar payını artırması Pancar Motor’u da yeni arayışlara yöneltti. Öyle ki son üretilen alüminyum gövdeli motor eski hantal gürültülü motorun yerini aldı üstelik çok daha düşük bir maliyetle. Bununla da yetinilmedi. 2008’de bir kamyonet üretilmesi fikri oluşmuştu. At arabalarının yerine alabilecek hafif bir ticari araç…

Sonuçta 56 yıllık Pancar Motor Bayrampaşa’daki fabrikasını tahliye etmeye hazırlanıyor. Fabrikanın 44 dönümlük arsası, İstanbul emlak devlerinin iştahını kabartmış durumda. İşin en acısı ise Pancar Motor’un batışı konusunda, yerli otomobil üretme iddiası taşıyan AKP’li politikacılardan en küçük bir ses bile çıkmıyor olması. Hatırlayın; Amerikan otomotiv devi General Motors tam iflasın eşiğine gelmişken ABD devleti bu büyük markanın yok olmasına razı olmamıştı. ABD yönetimi 2009 yılında 52 milyar dolarlık destekle iflastan kurtarmıştı…

Biz ise elimizdeki değerlerin farkında bile değiliz. Bir yerlerde sessiz sedasız bir yerli araç üretiliyor. Üstelik yüzde yüz yerli bir motor ile... Biz ise onu geliştirip güçlendireceğine elinin tersi ile iten mantık ile nereye koşuyoruz o da belli değil…”