Gazeteci Taha Akyol, AK Parti iktidarının zincir marketleri, zamların tek suçlusu olarak göstermesiyle başlayan tartışmalara katıldı. Akyol, Türkiye’de kurumların siyasallaşmasının ekonomiye kötü etkisi olduğunu savundu.

Taha Akyol, “Son keşfimiz marketler arasında da hainlerin olduğu… Hele de 3 harfli marketler… Kriz dönemlerinde fiyat denetimleri bir ölçüde makul görülebilir. Ama, sınırlı bir ölçüde, çünkü fiyat istikrarsızlığı sadece tüketici için değil, üretici ve dağıtıcı için de ağır bir sorundur. Zira bugünkü fiyat yarın artacaktır… İktidar “heterodoks” politikalarla makro dengeleri büsbütün bozdu, enflasyonu da enflasyon beklentisini de körükledi… Ekonomiyi “enflasyonlu büyüme” diye bir politika girdabına soktu… Bunun piyasada yol açtığı fiyat hareketlerini soğan mafyasına, patates vurguncusuna, market hainlerine yüklüyor. Eleştiriden öteye husumet diliyle hedef gösteriliyorlar… Arkalarında terör örgütleri, FETÖ olduğu şüphesi ileri sürülüyor. “Kapatacağız” haykırışlarıyla fiili saldırılar bile oldu...” değerlendirmesinde bulundu.

Karar yazarı Taha Akyol, “Bugün maliyetlerdeki dayanılmaz artışlar yüzünden hayvanını kesime gönderen süt üreticisini, tarlasını bırakan çiftçiyi, kepengini indiren esnafı düşünmeliyiz. Böyle nice tecrübeden insanlık adım adım “kurallı piyasa ekonomisi”ne geçti. Bugün Türkiye’de kuralsız bir kumanda ekonomisine doğru gidiş vardır. Kurumların siyasallaştırılmasının en büyük zararı, kararlarını ekonomik değil, siyasi düşüncelerle alması, bu yüzden güven sarsılmasıdır. Bunun örnekleri Merkez Bankası ve TUIK’tir.” dedi.

Taha Akyol yazısının son bölümünde şunları kaydetti;

“Modern devlet “baştakine güven”le değil, kurallara, kurumlara güvenle yürümektedir. Bağımsız “düzenleme ve denetleme kurumları”nın ekonomilerde önem kazanması bundandır. Türkiye heterodoks hatta keyfi politikaların makro dengeleri nasıl bozduğunu, marketlere polis göndermenin çözüm olmadığını görmeli, daha fazla gecikmeden kurallı piyasa ekonomisine, bağımsız yargıya, bağımsız Merkez Bankasına, bağımsız düzenleme ve denetleme kurumlarına dönmeli, bu kurumların görevlerine iktidar partisi karışmamalıdır. 2001 reformlarının mimarlarından Faik Öztrak’ın dediği gibi, “ekonomide kral değil, kural lazım!”