Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, TBMM Başkanlığı’na son günlerde vatandaşın en önemli gündem konusunu oluşturan doğalgaz zammı ve gelen yüksek faturalarla ilgili olarak kapsamlı bir soru önergesi verdi. Karaduman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesinde, doğalgaz şirketlerine getirilen ve vatandaşın büyük tepkisini çeken geriye dönük zam yapma yetkisinin iptal edilip edilmeyeceğini sordu.

DOĞALGAZ NEDEN AVRUPA FİYATININ ÇOK ÜZERİNDE?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 27 Eylül 2019 tarihinde doğalgaz fiyatlarında kısa vadede herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki sözlerini de hatırlatan Karaduman, önergesinde şu soruların cevabını istedi: “Elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın nedenleri nelerdir? İthal ettiğimiz doğalgazın Avrupa fiyatının çok çok üzerinde olmasının nedeni nedir? Avrupa’da son yılların en ucuz doğalgazı tüketilirken ülkemizde elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yüksek olmasının nedenleri nelerdir? Bu yüksek fiyat artışlarına da gelen zamlar karşısında ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

ZAMLAR, TAHSİLAT SORUNUNU GİDERMEYE YÖNELİK Mİ?

Doğalgaz zamlarında BOTAŞ’ın tahsil edemediği veya etmediği gaz alacaklarından doğan tahsilat sorununun etkili olduğu yöndeki iddiaları da Meclis gündemine taşıyan Karaduman, şunları kaydetti: “Doğalgaz şirketlerine tanınan geriye dönük zam yapma yetkisini iptal etmeyi düşünüyor musunuz? Özel Tüketim Vergisi’nin doğalgaz gibi temel bir ihtiyaçtan karşılanmasının sosyal devlet ilkesiyle çeliştiğini düşünüyor musunuz? Yapılan zamların ‘BOTAŞ’ın tahsil edemediği veya etmediği gaz alacaklarından doğan tahsilat sorununu gidermeye yöneliktir’ iddiasından kaynaklandığı doğru mudur?”