Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) KHK’lılarla ilgili kararı konuşulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Olay TV’de canlı yayına katılan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AİHM’nin bir KHK’lının başvurusu üzerine yüksek mahkemenin Türkiye’yi tazminata mahkum etmesini değerlendirdi. On binlerce KHK’lının aynı durumda olduğunun altını çizen Karamollaoğlu, “Bu yüzden Türkiye on binlerce KHK’lıya tazminat ödeyebilir” uyarısında bulundu.

Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu, mahkeme kararıyla beraat eden KHK’lıların derhal işlerine döndürülmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

"Türkiye onbinlerce KHK'lıya tazminat ödeyebilir''

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazetecilerin tutuklanmasının yanı sıra basın kuruluşlarına mali baskılar yapıldığını belirterek, SÖZCÜ başta olmak üzere medya kuruluşlarına kesilen vergi cezalarını sordu.

Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği önergede, Türkiye'nin, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde 180 ülke arasında 154. sırada yer aldığına işaret etti. Dünya genelinde en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu kaydetti. Tanrıkulu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘'Tutuklamalar dışında muhalif gazeteci ve medyaya yapılan mali baskılar da devam etmektedir. Kamudan resmi ilanlar dışında herhangi bir ilan almayan SÖZCÜ’ye, BİK cezaları ile baskı oluşturulmaya çalışılırken, BİK ilanlarında SÖZCÜ’ye uygulanan ambargo artmıştır. 2020’nin Ocak-Kasım döneminde SÖZCÜ’ye 166 bin lira BİK cezası kesilirken, grubun diğer gazetesi Korkusuz’a da 373 bin lira ceza kesilmiştir. Yıl sonuna doğru BİK cezaları daha da artmış, 2020 Aralık Ayı için  hem SÖZCÜ hem de Korkusuz’a 10’ar gün BİK cezası verilmiştir. Yılın ilk 11 ayında her iki gazeteye toplam 26 gün ceza kesildiği göz ardı edilmemelidir. Odatv’ye ise 371 bin lira ceza kesilmiş, bunun 132 bin lirasının Google Reklam Faturaları için olduğu belirtilmiştir.”

DİKKAT ÇEKEN SORULAR

Tanrıkulu, Bakan Elvan'ın cevaplamasını istediği önergesinde de ‘'Bu cezalar ile ilgili olarak denetim raporları tebliğ edilmiş midir? Edilmemiş ise, gerekçesi nedir ? Ceza tespiti yapılırken uzlaşma davetleri yapılmış mıdır ? Muhalif gazetelere ceza politikasına son verilecek midir? 2002 – 2020 yılları arasında yıllar bazında Türkiye’de gazete, televizyon ve internet sitelerine (isim isim belirtilmek üzere) kesilen toplam ceza tutarı nedir? Hangi gazete, televizyon ve internet sitelerine kamu bankaları ve kurumları tarafından hangi tutarda ilan ve reklam verilmiştir? Bugüne kadar hangi gazetelere tutarları ayrı ayrı belirtilmek üzere vergi cezası kesilmiştir ?'' sorularını yöneltti.

Müebbet Alan Askeri Öğrenciler

Askeri öğrencilerin müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasının adalet duygusuna zarar verdiğini aktaran Karamollaoğlu,  “Yahu bunlar daha silah kullanmayı bilmiyorlar. Bu çocuklara komutanlarına verilen ceza verilir mi” diye konuştu.

Türkiye’de adaletin olup olmadığını iktidara karşı verilen davalarda ortaya çıktığını aktaran Karamollaoğlu, “Bir mahkeme, iktidarın aleyhine karar verebiliyorsa orada adaletten söz edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Bir Hakim Talimatla Karar Verecekse Hiç Hakim Olmamalı, Gitsin Başka İş Yapsın

Adaleti sağlayamayacak kişilerin hakim olmaması gerektiğini aktaran Karamollaoğlu, “Bir hakim talimatla karar verecekse ve adaleti sağlayamayacaksa hiç hakim olmamalı. Gitsin başka iş yapsın, Herkes hâkim olacak diye bir şey yok” ifadelerini kullandı. Kaynak: KHK TV