Türkiye Raporu Mart 2022 anketine göre vatandaşlar geçinemiyor. Türkiye genelinde 1500 kişiyle gerçekleştirilen ankette vatandaşlara, "Geliriniz giderinizi karşılamaya yetiyor mu?" sorusu soruldu. Söz konusu ankette “Karşılamadı” diyenlerin oranı yüzde 60, “Ucu ucuna karşıladı” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 27 çıktı. Anket genelinde geçinemediğini belirtenlerin oranı yüzde 87 olarak belirlendi. 

AK PARTİ  VE MHP SEÇMENİ DE GEÇİNEMEDİĞİNİ BELİRTTİ 

Öte yandan geliri ile geçindiğini ifade eden vatandaşların oranı sadece yüzde 13’te kaldı.  Katılımcıların yüzde 7’si “Geçen ay gelirim giderlerimi fazlasıyla karşıladı” derken, “Geçen ay gelirim giderlerimin üzerinde oldu” diyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 6’da kaldı. Yapılan araştırmada geçim sıkıntısı en çok çeken kesim işsizler ve öğrenciler oldu. 

Ayrıca özel sektör ve kamu çalışanları arasında da gelirlerinin giderlerine yetmediğini söyleyenler oldukça fazla çıktı. AK Partili ve MHP'li seçmende geçinemediğini ifade etti. Ankete katılan AK Parti seçmeninin yaklaşık yüzde 30’u “Geçinemiyoruz” derken MHP seçmeninin yüzde 35’i ‘geçinemiyoruz’ dedi.

 ZAMLAR ÜCRETİ ERİTTİ

Cumhuriyet gazetesinden Sena Tufan'ın haberine göre, Türkiye Raporu direktörü Can Selçuki, anket sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

“ Asgari ücret artışı tüm maaşları etkiledi. Ancak ocak ve şubat aylarında peş peşe gelen zamlar maaş artışlarının etkisini sıfırladı. Özellikle  enerji faturaları ve temel tüketim mallarının fiyatlarındaki artış, sadece sabit maaşlı veya dar gelirli kesimi değil toplumun her kesimini geçim sıkıntısıyla baş başa bıraktı. Toplumun yüzde 60’ının ‘gelirlerim giderlerimi karşılamadı’ ve yüzde 27’sinin ise ‘Ucu ucuna karşıladı’ ifadesine katılması sadece bir geçim sıkıntısına işaret etmiyor. Bu sonuçlar aynı zamanda yurttaşın herhangi bir birikim yapma imkânının olmadığını da gösteriyor”