Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) yaptığı son araştırmasını paylaştı. Çarpıcı verilerin yer aldığı son anket sonuçları “dindar” kesimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik destek sürse de dikkat çeken de bir uzaklaşmanın var olduğu görüldü. Son anket sonucu “dindar” seçmen üzerinde yapılan araştırmayla elde edildi.

TEAM tarafından yapılan son anket, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep, Kocaeli ve İstanbul’da “dindar” seçmenin yoğunlukta olduğu ilçelerde 2 bin 424 kişi ile ve yüz yüze yapıldı. Kasım ayında yapılan son anket sonuçları çalışmasında, dindar seçmenlerin siyasi eğilim ve tercihleri, bu eğilim ve tercihlerin sebepleri ve yakın zaman içindeki gidişatı araştırıldı.

SON ANKET SONUÇLARI: CUMHUR İTTİFAKI NE DURUMDA?

Son anket sonuçları “dindar” bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşasa da desteğini koruduğunu gösteriyor. Son anket sonucuna göre, Cumhur İttifakı bu bölgelerde 9.6 puan düşüşle, (yüzde 14 kayıp) yüzde 68.1’den yüzde 58.5’a gerilemiş durumda. 

AK PARTİ İKTİDARININ GÜÇ KAYBI NE KADAR?

Araştırmada, Türkiye genelinde değişim aynen bu bölgelerdeki gibi olsaydı, Cumhur İttifakı'na destek yüzde 47.6 olacaktı. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin (TEAM) daha önce yaptığı “Türkiye temsili” son anket sonuçlarıyla kıyaslanınca (yüzde 43.9), bu bölgelerde Cumhur İttifakı’nın daha az güç kaybettiği görülüyor.

YAVAŞ DA OLSA ERDOĞAN'DAN UZAKLAŞIYORLAR 

Dindarlar Erdoğan’a kategorik olmasa da yüksek destek veriyorlar, yüksek destek vermekle birlikte yavaş da olsa Erdoğan’dan uzaklaşıyorlar. 2018: Yüzde 74.4. Bu pazar: Yüzde 62.2.

ELEŞTİRİ YÜKSELİYOR, EKONOMİ VE ADALETTEN ŞİKAYETÇİLER

Dindar seçmenlerde iktidara desteğin yüksek olmasına ve kopuşun Türkiye genelinden düşük olmasına karşın, iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları arasında yer alıyor.

Yolsuzluk, israf, kayırmacılık gibi başlıklarda eleştirilerin tonu neredeyse muhalefet seçmenine yakın seyrediyor. 

AK Parti’nin “ülkeyi geliştirdiği”, “özgürleştirdiği”, “terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği” düşünülüyor. Ancak son dönemde “AK Partinin yozlaştığı”, “kadroların gönülden değil çıkar uğruna partide yer aldığı” şikâyetleri çok yaygın.