Asgari ücretteki son zam “son 50 yılın en yüksek artışı” olarak duyuruldu ama Erbakan Hoca’nın 54. Hükümeti’nde  “yüzde 102” oranındaki zammına  ve borçlanmadan “denk bütçe”  ile kapattığı döneme hâlâ yaklaşılmış değil.

İktidarın “son 50 yılın en yüksek zammı” olarak dile  getirdiği  asgari ücret  zammı, Prof. Dr. Necmettin Erbakan  Hocamızın 25 yıl önceki 54. Hükümet  başbakanlığı dönemde  verdiği zammın yakınından, uzağından GEÇEMİYOR.

“Son 50 yılın en yüksek zam oranı” olarak açıklanan zammın iki katından fazlasını Erbakan Hocamız asgari ücretlilere vermişti. 1996 yılının Temmuz ayında asgari ücrette yüzde 102’lik zam yapan “Efsane Başbakan” Erbakan Hocamız, hiçbir şeye zam yapmadan, ek vergi koymadan Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki tek denk bütçeyi gerçekleştirdi.

FAİZLE MÜCADELE, ERBAKAN HOCAMIZ GİBİ OLUR

Rantiye ve faizin önüne adeta set çeken Erbakan Hocamız, başta tüketim maddeleri olmak üzere hiçbir şeye zam yapmadı. Bağ-Kur emeklilerine yüzde 221 reel zam yapan Başbakan Erbakan Hocamız, işçiden memura, emekliden çiftçiye kadar her kesimi partisinin ismi gibi refaha kavuşturmuştu. 25 yıl önce kısa sürede ülkenin ekonomisini toparlayan Erbakan Hocamız, adeta bugünlere ders olacak nitelikte adımlar atmış, faizle nasıl mücadele edileceğini herkese göstermişti.

Ekonomik krizle birlikte dar boğaza düşen vatandaşların merakla beklediği asgari ücret rakamı geçtiğimiz gün açıklandı. 4 bin 253 lira olarak açıklanan asgari ücret zammı için  Cumhurbaşkanı Erdoğan “Son 50 yılın en yüksek asgari ücret zammı yapıldı” ifadelerini kullandı. Hâlbuki yapılan zam, 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’mızın yaptığı zammın yarısından daha az bir seviyede ve 25 yılın dahi en yüksek oranı değil. 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’mız, 1996 yılının Temmuz ayında asgari ücrette yüzde 102’lik zam yapmıştı.

ERBAKAN HOCAMIZ FAİZLE NASIL MÜCADELE EDİLECEĞİNİ GÖSTERMİŞTİ

28 Haziran 1996’da 54. Hükümeti kuran Erbakan Hoca’mız, sadece 6 ay gibi kısa sürede cumhuriyet tarihin ilk defa denk bütçe yaptı. Rantiye ve faizin önüne adeta set çeken Erbakan Hoca’mız başta tüketim maddeleri olmak üzere hiçbir şeye zam yapmadı. Bağ-Kur emeklilerine yüzde 221 reel zam yapan Başbakan Erbakan Hoca’mız, işçiden memura, emekliden çiftçiye kadar her kesimi partisinin ismi gibi refaha kavuşturmuştu. 25 yıl önce kısa sürede ülkenin ekonomisi toparlayan Erbakan Hoca’mız adeta bugünlere ders olacak niteliğinde adımlar atmış, faizle nasıl mücadele edileceğini herkese göstermişti.

ZAM, DOLAR KARŞISINDA ERİDİ

Öte yandan asgari ücrete yapılan zam sadece vatandaşın eline geçecek para miktarını artırdı. Alım gücünde hiçbir olumlu değişikliğe yol açmayan zam gelir gelmez dolar kuru karşısında eridi. Muhtemel yeni zamların henüz gelmemesine rağmen, geçen yılki asgari ücretten daha az miktarda ürün alınabilen yeni asgari ücret, vatandaşın market hesabı yapmasına da sebep oldu. 

GEÇEN SENEDEN DAHA AZ ÜRÜN ALINIYOR

Hesaplamalara göre geçen Ocak ayında 2 bin 825 liralık asgari ücretiyle Ocak ayında 1 buçuk liraya bin 883 ekmek alabilen çalışan, bugünkü asgari ücretle ancak bin 700 ekmek alabiliyor.  Yine Ocak ayında 6 liraya satın alınan süt, bugün 13 buçuk liraya alınıyor. İşçi, parasıyla geçtiğimiz yıl 470 litre süt alabilirken bugün 4 bin 253 lira ile ancak 314 litre süt alınabiliyor. Diğer temel gıdalarda da durum farklı değil. Geçen sene 7 binin üzerinde yumurta alabilen asgari ücretli bugün ancak 4 bin civarı yumurta alabiliyor.

Başbakan Erbakan Hocamız, işçiden memura, emekliden çiftçiye kadar her kesimi partisinin ismi gibi refaha kavuşturmuştu.

Kaynak: Millli Gazete /  Furkan Erten