Türkiye’de hayat giderek zorlaşıyor. Gelen zamlar ve hayat pahalılığından yaka silken halk merakla yeni asgari ücreti bekledi fakat açıklanan rakam hayal kırıklığı yarattı. Açlık sınırının altında kalan yeni  asgari ücret tepki yağdı.

Türkiye’de merak beklenen asgari ücret zammı belli oldu. Buna göre yeni asgari ücret yüzde 30 zamlanarak, net 5 bin 500 liraya çıktı. Açlık sınırının altında kalan bu rakama ise tepkiler gecikmedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veliağbaba sosyal medya hesabı üzerinden, “Yeni asgari ücret 5500 TL Erdoğan’ın ‘hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlığımız var’ dedikten sonra açıkladığı asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı. Erdoğan asgari ücreti değil asgari açlık ücretini açıkladı. Asgari ücrete zam yapılmadı, açıklanan 5500 TL asgari ücret, 4253 TL asgari ücretinde alım gücü olarak gerisinde kaldı. Yapılan zam, asgari ücretlinin yılın geri kalan 6 ayını yine açlık sınırı altında yaşamasının ilanı oldu. Erdoğan, 5500 TL asgari ücreti ‘Türkiye çalışanların emeği ile büyüyor’ sloganı altında açıkladı. Oysa bu ifade ‘AKP emekçilerin emeğine el koyarak büyüyor’ olarak değiştirilmeliydi.” paylaşımını yaptı.

“EKONOMİSTİM DİYENLER YAPILAN DAHA ZAMMI HESAPLAYAMIYOR”

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise, “Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler daha dört işlem yapıp, asgari ücrete yapılan zammı hesaplayamıyor. Ama çakma ekonomist o kadar çaresiz ki asgari ücretliyi enflasyona ezdiren bir zam oranını bile kendisi açıklıyor. Millet sandıkta bunun hesabını soracak. Geliyor gelmekte olan” diyerek tepkisi gösterdi.

“ARSIZLIK, UTANMAZLIK NEDİR?”

Agari ücrete tepki gösterenler arasında Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da yer aldı. Baş, “Arsızlık, utanmazlık nedir? Dün, AKP’li “vekil” televizyonda milletvekili maaşının yetmediğini anlatıyordu. Bugün, partisi 5500 lira asgari ücret müjdesi açıkladı!” dedi.

“MİLLETİN AKLIYLA DALGA GEÇEN BU HÜKÜMET GİDECEK”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, “Asgari ücrete yapılan sözde zamla, vatandaşı enflasyona ezdirmedik diyen, milletin aklıyla dalga geçen bu hükümet gidecek! Saraylarda, bir eli yağda, bir eli balda olan bu hükümetin üstünde, açlığa terk ettikleri milletin ahı var!” paylaşımını yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, “Açlık sınırının 6391 TL olduğu bir ülkede, 6770 TL’nin altındaki her rakam, zülümdür, emek hırsızlığıdır” ifadelerini kullandı.

AKŞENER, BABACAN VE DAVUTOĞLU’NDAN TEPKİ GECİKMEDİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da asgari ücret zammına tepki gösterdi.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yılın başında asgari ücreti ancak açlık sınırına eşitleyip ‘müjdeler olsun’ diye veren iktidar, bu sefer onu bile yapamadı. Milletini enflasyona karşı koruyamayan bir iktidar siyaseten iflas etmiş, sandık zamanı gelmiş demektir.” ifadelerini kaydetti.

Davutoğlu ise, Yazıklar olsun! Yaptığınız ek bütçe ile faize ve kur korumalı mevduat sahiplerine 500 milyar TL öderken titremeyen eliniz, asgari ücreti belirlerken mi titriyor? Asgari ücreti açlık sınırının bin TL altında belirleyip sonra milletin karşısına çıkmaya hiç mi utanmadınız” dedi.

Babacan da, “O da biliyor; eş-dost toplandığında artık tek gündem ekonomi. O da biliyor; artık her bayram öncekinden daha kötü. Bayram öncesi paniğiyle hiçbir derde çözüm olamayacak bir zam açıkladı. Çözüm; enflasyonu düşürmektir, uyduruk zamlarla enflasyon peşinde sürüklenmek değil!” ifadelerini kullandı.