Gazeteci-yazar Orhan Uğuroğlu, 2020'nin kasım ayında erken cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi olacağını öne sürdü.

Siyaset koridorlarında bir süredir erken seçim ihtimali konuşuluyor. Hükümet, seçimlerin 2023 yılında olağan akışında olacağını söylese de kamuoyu araştırmaları, muhalefet partilerinden gelen mesajlar ve yeni parti hazırlıkları erken seçim ihtimalini güçlü kılıyor. Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu ise bugünkü köşe yazısında 2020'nin kasım ayında erken cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi olacağını öne sürdü.

"Olmaz diyenlere inat olur diyenlerdenim" görüşünü dile getiren Uğuroğlu, "Eğer Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Devlet Bahçeli'yi tanıyorsam, ki tanıdığımı sanıyorum Kasım 2020'de Türkiye'yi erken seçime götürürler" yorumunda bulundu.

Uğuroğlu'na göre erken seçim için bazı şartların oluşması gerekiyor. Bunlardan öne çıkanı Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın kuracağı partiler:

"Eğer Davutoğlu ve Babacan'ın partileri AKP tabanından yüzde 2-3'den başlayıp diğer partilerden de alacağı oylarla Ocak 2020'den itibaren güç kazanmayı giderek artan oranlarla arttırmayı sürdürürlerse, eğer AKP'nin belde, ilçe, il başkanlıklarından kopmalar, parti üyeliklerinden ayrılmalar artmaya devam ederse, 2020 kasım ayında Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili erken seçimi olur."

Uğuroğlu'nun erken seçime dair bir diğer senaryosu ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre yeniden aday olmamayı kabul ederek istifa etmesi yolunda:

"Şimdi diyeceksiniz ki; 'Erdoğan deli mi ki aday olamayacağını bile bile erken seçim için istifa etsin.' Elbette deli değil ama siyaset öyle bir bıçak sırtı gelişmelere gebedir ki Erdoğan istemeye istemeye istifa etmek zorunda kalabilir."

Yeniçağ yazarı Uğuroğlu, son dönemde Millet İttifakı'ndan gelen anlaşmazlık mesajlarına ilişkin olarak, "Millet İttifakı'nın ilk seçimde bir araya gelmesi için bazı sıkıntılar kulağımıza geliyor" diyerek şöyle devam etti:

"Erdoğan'ın Millet İttifakı'nı dağıtmak için yaptığı siyasi adımlar elbette bertaraf edilmeli ve bu tuzaklara düşülmemeli... İstanbul, Ankara, İzmir başta CHP'li büyükşehir belediye başkanlıkları ile şehir belediye başkanlarının yönetimlerinde İYİ Partili isimlere yeteri kadar yer vermemeleri ya da gerekli işbirliğini sürdürmemeleri İYİ Parti de hoş karşılanmıyor."