Kanser tedavisinde kullanılan ve daha önce change.org'da SGK kapsamına alınması için kampanya başlatılan Keytruda adlı ilacın fiyatı 24 bin liradan 30 bin liraya çıkartıldı. CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, akciğer kanserine yakalanmış kişilerin 21 günde bir kullanmak zorunda olduğu bu ilaca yapılan zammı eleştirdi. "Sağlık Bakanlığı ile SGK'nın ödeme listesine almadığı ilaçlar, ocakları yıkıyor" diyen Yarkadaş, "AK Parti'nin 'devrim' diye anlattığı sağlık politikalarının vatandaşı ölüme terk etmekten başka bir şey olmadığını" ifade etti.

Öte yandan Yarkadaş, SGK'nın ilacını karşılamadığı İlhan Okçu adlı bir vatandaşın, bakanlığı mahkemeye verdiğini dile getirdi.

On binlerce insanın ilacını karşılamak için borç aradığını ifade eden Yarkadaş, Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybının, dövize endeksli ilaç fiyatlarını astronomik bir biçimde artırdığını belirterek, "AKP'nin sırtını döndüğü ve görmezden geldiği kanser hastaları, bir ilacı alabilmek ve yaşama tutunabilmek için her ay servet ödüyor" ifadesinde bulundu.

"Her ilaca zam geldi"

Sağlık Bakanlığı ile SGK'nın "geri ödeme" listesine almadığı Keytruda adlı ilacın fiyatının 24 bin TL'den 30 bin TL'ye çıktığını belirten Yarkadaş şunları ifade etti:

"Akciğer kanserine yakalanan yurttaşlar, tedavide kullanılan Keytruda adlı ilacı 21 günde bir kullanmak zorunda. Bakanlık ve SGK, bu ilacı geri ödeme listesine almıyor. Ve bu yüzden vatandaşlar, fiyatı bu ay 24 bin TL'den 30 bin TL'ye çıkan ilacı ceplerinden karşılamaya çalışıyor. Emekli ya da orta gelirli bir yurttaş her ay 30 bin TL'yi nasıl ödesin? Adalet, hak, hukuk, vicdan bunun neresinde? Bakanlık, kör, sağır ve dilsiz... Onbinlerce hasta her ay 30 bin TL'yi nasıl ve nereden bulsun?"

İlaç mahkemelik oldu

İlaçlarını alabilmek için oturduğu evi satmak zorunda kalan kamu emeklisi İlhan Okçu adlı bir yurttaşın, "yaşam hakkı"nı savunmak için konuyu mahkemeye taşıdığını da belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletvekiliği görevini sürdürdüğüm dönemden beri irtibatta olduğum ve sesini duyurmaya çalıştığım bir yurttaşımız, bakanlığı ve SGK'yı mahkemeye verdi. Yurttaşımız, ilacının devlet tarafından karşılanmasını istiyor. İlk duruşma, İstanbul Çağlayan 20. İş Mahkemesi'nde görüldü. Hakim, davayı Haziran ayına erteledi. Davayı açan yurttaşımız, anayasa ile güvence altına alınan 'yaşam hakkı'nın korunmasını istiyor. Ben de davanın takipçisiyim. Bu davadan çıkacak bir sonuç, belki de onbinlerce hastanın yeniden yaşama bağlanmasını sağlayacak."

"Fiyatı 55 bin lira olan ilaç var"

T24'ün haberine göre, Kanser tedavisi gören hastaların adeta "kaderine terk edildiği"ni belirten Yarkadaş, "Yılda 4500 kişinin yakalandığı löseminin tedavisinde kullanılan RYDAPT adlı ilacın kutusu 43 bin TL'den 55 bin TL'ye yükseldi. Bir aile her ay 55 bin TL'yi nasıl versin?" diye sordu. 

"Devrim değil, ölüm politikası"

Kanser tedavisi gören çok sayıda yurttaşın kendisini arayıp dertlerini dile getirdiğini belirten Yarkadaş, "AKP'nin 'devrim' diye anlattığı sağlık politikaları, halkımızı ölüme terk etmekten başka bir şey değil. Onbinlerce yurttaş, her ay ilaç alabilmek için evini arabasını satıyor ve borçlanıyor. Bunu benim vicdanım kabul etmiyor. İktidar yurttaşlara çözüm üretmek ve bu ilaçları ücretsiz olarak vermek zorundadır" dedi.


KEYTRUDA 100mg: Kanserde özellikle PD-L1 enzimi olan tümörlerin tedavisinde kullanılan "Pembrolizumab" etken maddeli ilaç