Özelleştirme ihalesinde Bor Şeker Fabrikası’nı 336 milyon liraya alan Doğuş Gıda’nın, fabrikayı bir gün dahi işletmeden, ihale şartnamesine aykırı bir şekilde Dişli ailesiyle kurduğu 50 bin liralık şirkete devrederken, bu şirketten de üç ay sonra sessiz sedasız ayrıldığı ortaya çıktı. Doğuş Gıda’nın gizemli ayrılışı şeker özelleştirmesinde paravan şirket iddialarını kuvvetlendirirken, Özelleştirme İdaresi’nin bu olup bitenler karşısında üç maymunu oynaması dikkat çekti.

Şeker fabrikalarının 2018 yılında yapılan özelleştirme ihalelerinde yeni bir skandal patlak verdi. Ortaya çıkan skandal gelişme Millî Gazete’nin haklılığını bir kez daha belgelerken, şeker özelleştirmesinde paravan şirket iddialarını da kuvvetlendirdi. 2018 yılında yapılan özeleştirme ihalesinde Bor Şeker Fabrikası, 336 milyon liraya alan Doğuş Gıda’ya satılmasına rağmen, fabrika Doğuş Gıda ile Dişli ailesinin 50 bin lira gibi komik bir sermaye ile kurulan Bor Şeker Anonim Şirketi’ne hileli bir şekilde devredilmişti. Hileli devirden 3 ay sonra Doğuş Gıda’nın Bor Şeker Anonim Şirketi’nden sessiz sedasız ayrıldığı ortaya çıktı. Bu durum hileli satışı belgelerken, paravan şirket iddialarını da kuvvetlendirdi.

50 BİN LİRALIK SERMAYE 150 MİLYON LİRAYA ÇIKARILDI

Doğuş Gıda’nın Bor Şeker Anonim Şirketi’nden sessiz sedasız ayrılmasından sonra şirket tamamen Dişli ailesinin sahibi olduğu DSL İnşaat’a geçti. 50 bin lira sermaye ile kurulan Bor Şeker Anonim Şirketi’nin sermayesi de bir anda 150 milyon liraya çıkarıldı.

BOR ŞEKER’İN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DAVUT DİŞLİ OLDU

Bor Şeker Anonim Şirketi’nin yönetim kurulu, kuruluşundan üç ay sonra tamamen değişti. Şirketin kuruluşunda yönetimde bulunmayan Sırma Grup Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli, şirketin Yönetim Kurulu başkanı oldu. Emir Haktan Dişli ise Bor Şeker Anonim Şirketi’nin yönetimden çıkarıldı.

DİŞLİ AİLESİ DE ARZ GAYRİMENKUL’ÜN ORTAĞI

Bor Şeker Anonim Şirketi’nde Dişli ailesiyle, Arz Gayrimenkul Şirketi arasında kurulan ortaklık öncesine dayanıyor. Dişli ailesinin de aynı zamanda Arz Gayrimenkul Şirketi’yle ortaklıkları bulunuyor. Bor Şeker Anonim Şirketi’nin yönetiminden ayrılan Emir Haktan Dişli, aynı zamanda Arz Gayrimenkul Şirketi’nin Yönetim Kurulu’nda yer alıyor.

AKP ESKİ İLÇE BAŞKANI BOR ŞEKER’İN ORTAĞI

Bor Şeker Fabrikası’nı, özelleştirme ihalesinde alan Doğuş Gıda’nın Bor Şeker Anonim Şirketi’nden sessiz sedasız ayrılmasından sonra AKP Başakşehir eski ilçe Başkanı Ayhan Özgürel’in yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arz Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Şirketi, Bor Şeker’in yüzde 50 ortağı oldu.

HİLELİ SATIŞTA GİZEMLİ İLİŞKİLER!

Bilindiği üzere ihale şartnamesine göre, ihalede satılan bir işletme ihaleyi kazananın kontrolünde olmayan başka bir şirkete devredilemiyor. Ancak Bor Şeker Fabrikası, çoğunluk hissesi Doğuş Gıda’da gösterilerek tamamen DSL İnşaat’ın kontrolünde kurulan Bor Şeker Anonim Şirketi’ne devrediliyor. Zaten bu devirden üç ay sonra da Doğuş Gıda sessiz sedasız Bor Şeker Anonim Şirketi’nden ayrılıyor. Bununla ilgili olarak da kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmıyor. Bu durum Bor Şeker’deki Doğuş Gıda-DSL İnşaat ortaklığının aslında göstermelik ve hileli satışın üstünü örtmeye yönelik oluşturulduğu iddialarını kuvvetlendirirken, kamuoyunu ve kanunları da yanıltma girişimi olarak değerlendiriliyor.

DİŞLİ AİLESİ NEDEN DOĞRUDAN İHALEYE GİRMEDİ?

Bor Şeker Fabrikası’nın özelleştirme ihalesinden sonra yaşanan gelişmeler, ‘Doğuş Gıda özelleştirme ihalesinde paravan şirket olarak mı kullanıldı?’ iddialarını gündeme getiriyor. Dişli ailesinin sahibi olduğu DSL İnşaat, yapılan şeker özelleştirme ihalelerine girmezken, Bor Şeker Fabrikası’nı 50 bin lira sermaye ile kurulan bir şirket üzerinden alması dikkat çekiyor. Dişli ailesinin, kamuoyunun tepkisinden çekinildiği için doğrudan şeker ihalelerine girmediği kaydediliyor.

DEVLET ARAZİSİNE HAVUZLU VİLLA YAPTIRMIŞLARDI

Bor Şeker Fabrikası’nın arazisi üzerine, Dişli ailesinin kendilerine havuzlu villa yaptırdıkları ortaya çıkmıştı. Özelleştirme İdaresi’nin söz konusu araziyi satışa çıkarmasından hemen önce yapılan havuzlu villa, adrese teslim arazi satışı iddialarını gündeme getirmişti. Millî Gazete tarafından ortaya çıkarılan havuz villa skandalı kamuoyunda büyük tepki çekince, Özelleştirme İdaresi Bor Şeker Fabrikası’nın devlet arazisinin satışını iptal etmek zorunda kalmıştı.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ HİLELİ SATIŞA NEDEN GÖZ YUMUYOR?

Bor Şeker Fabrikası’nın satışından sonra yaşanan bu gelişmeler, özelleştirme ihalesinde paravan şirket iddialarını kuvvetlendirirken, Özelleştirme İdaresi’nin ihale şartnamesine aykırı olan bu devir ve şirket kurulumlarına göz yumması ise dikkat çekiyor.

Kaynak: Milli Gazete /  Sadettin İnan