Özelleştirme kapsamından çıkarılan şeker fabrikaları borç batağına saplandı!

Özelleştirme kapsamından kurtarılan şeker fabrikaları, şimdi de büyük bir borç batağının içine sürükleniyor. Uygulanan yanlış politikalardan dolayı TÜRKŞEKER’in borcu 2,5 yılda 2’ye katlanarak 6,5 milyar liraya çıkarken, TÜRKŞEKER’in içinde bulunulan kampanya döneminde de 2,5 milyar lira zarar etmesi bekleniyor. Türkiye’nin göz bebeği şeker fabrikaları büyük bir borç batağına sürüklenirken, kurumda makam saltanatından ve israftan taviz verilmemesi de dikkat çekiyor. Yaşanan ekonomik krizden dolayı başta gıda ürünleri olmak üzere tarımda kullanılan bütün girdilere günlük zam gelirken, TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın, kendi koltuğunu korumak için “10 ay şekere zam yapılmayacak” açıklaması da fabrikaların göz göre göre nasıl batırılmaya çalışıldığını gözler önüne seriyor.

TÜRKŞEKER’İN BORCU KATLANARAK ARTIYOR! 6 MİLYARI GEÇTİ!

TÜRKŞEKER’in borcu her yıl katlanarak artarken, Ekim ayı itibariyle 6,5 milyar liraya çıktı. Mücahit Alkan, yaklaşık 3 milyar lira borçla devraldığı kurumun borcunu 2,5 yılda 6,5 milyar liraya çıkarken, israf ve makam aracı saltanatından da taviz verilmemesi dikkat çekiyor. TÜRKŞEKER’in katlanan borcunun kamuoyundan saklanması da anlamlı bulunuyor.

YÖNETİM BOŞLUĞUNUN FATURASINI HAYALİ SPEKÜLATÖRLERE KESTİLER!

Türkiye’nin şeker üretiminde bir sorun olmamasına rağmen TÜRKŞEKER’de yaşanan yönetim boşluğundan dolayı şeker karaborsaya düşerken, Genel Müdür ve bazı çevrelerin, kurumda yaşanan yönetim zafiyetinin faturasını hayali spekülatörlere kesmesi dikkat çekti.

ŞEKER DÜŞÜK FİYATTAN KİMLERE SATILDI? TARIM BAKAN YARDIMCISINA SATIŞ BİLGİLERİ VERİLMEDİ!

Millî Gazete, TÜRKŞEKER’in kaynaklarının TÜRKŞEKER Tarım üstünden nasıl yağmalandığını belgeleri ile ortaya çıkarırken, Genel Müdür Mücahit Alkan’ın koltuğunu koruyabilmek için şeker fiyatları üstünden şov yapması Türkiye’nin göz bebeği şeker fabrikalarının küçük hesaplara nasıl feda edildiğini gözler önüne seriyor. Bütün şirketlerin bir gün sonrasını görmediği bir ortamda TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın “şekere 10 ay zam yapılmayacak” taahhüdü vermesi, buradaki koltuk hesabını gözler önüne sererken, diğer yandan düşük fiyattan satılan şekerin kimlere satıldığının bilgisinin sır gibi saklanması, şeker fabrikalarındaki denetimsizliğin boyutunu ortaya koyuyor.

BAKAN YARDIMCISI, GİZEMLİ ŞEKER SATIŞ BİLGİLERİNİ İSTEDİ

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, TÜRKŞEKER’i ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi almıştı. Işıkgece’nin ziyaretinde TÜRKŞEKER’in faaliyetleri ve satışlarıyla ilgili bir sunum yapılırken, sunumda başta şeker satışları olmak üzere TÜRKŞEKER’in yaptığı satışların kimlere yapıldığının bilgisi verilmeyerek, sadece toplu rakamlarla geçiştirilmesi “Şeker satışları neden saklanıyor?” sorusunu gündeme getirdi. Işıkgece’nin, bu durumdan aşırı derecede rahatsız olduğu ve Mücahit Alkan’dan satışlarla ilgili bütün detaylı bilgileri istediği öğrenilirken, şeker satışlarındaki bu gizemlilik kafaları karıştırdı.

GENEL MÜDÜR, ARPA BUĞDAY SATIŞLARINI GİZLEMİŞTİ!

Bilindiği üzere TÜRKŞEKER Tarım’dan yapılan arpa buğday satışlarının da hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan belli şirketlere TÜRİB üstünden şaibeli bir şekilde satıldığı ortaya çıkmıştı. TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, toplu halde arpa buğday satışlarının hangi firmalara yapıldığının bilgisini kamuoyuna açıklamayarak sır gibi saklamıştı. Arpa buğdayın toplu halde belli firmalara hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan satılması, komisyonlu satışı gündeme getirirken, bu komisyonlu satışlardan ciddi menfaat elde edildiğine yönelik iddialar da şaibeli satışın boyutunu gözler önüne sermişti.

GENEL MÜDÜR’E 2 TANE MAKAM ARACI!

TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, makam aracı olarak AUDİ A8 kullanırken, yasal olmamasına rağmen ayriyeten ailesi için de Renault Megane araç kiralanması TÜRKŞEKER’deki israfın boyutunu gözler önüne seriyor. Renault Megane otomatik aracın Alkan’ın konutuna tahsis edilmesi, TÜRKŞEKER’deki keyfiyeti ve araç vurgununu ortaya koyuyor.

HER HAFTA SONU DEVLETİN ARACIYLA BURSA’YA GİDİP GELİYOR!

TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, TÜRKŞEKER Tarım’da ağırlıklı olarak Bursa’dan kendi çevresine yakın isimleri göreve getirirken, bu çalışanların da her hafta sonu devletin aracıyla evlerine gidip (Bursa) hafta başında da Ankara’ya dönmeleri dikkat çekiyor. Bu kişilerin kullandıkları kamu araçlarının taşıt tanımadan hafta sonu nereden yakıt aldıklarının bilgisine çok rahat ulaşılabilirken, buradaki israfa göz yumulması tepkileri beraberinde getiriyor.

Kaynak: Milli Gazete /  Sadettin İnan