Sayıştay raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda, Taşıt Kanunu’na göre araç tahsisi mümkün olmayan personele lüks nitelikte araç tahsis edildiği, başkanın üç, başkan yardımcılarının ikişer aracı olduğu kaydedildi.

Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda, Taşıt Kanunu’na göre araç tahsisi mümkün olmayan personele lüks nitelikte araç tahsis edildiği bulgusuna rastlandı. Rapora göre; banka tarafından gerçekleştirilen makam aracı kiralama ihalesi kapsamında; 237 sayılı Taşıt Kanunu’na ekli 1 ve 2 sayılı cetvellerde yer almayan makamlar için silindir hacmi 1600 cc üzerinde ve/veya yerli muhteva oranı yüzde 50 oranının altında kalan yabancı menşeli binek araç kiralandı.

YABANCI MENŞEİLİ 35 ARAÇ 36 AY KİRALANDI

Aydınlık’ın haberine göre, raporda, şu ifadeler yer aldı: “Yapılan incelemede 23 Şubat 2017 tarihinde yüklenici ile TCMB arasında imzalanan sözleşme ile TCMB bünyesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de belirtilen özelliklerde 4 adet 1. Grup (Audi A6 2.0 TDI quattro 190 hp S tronic PI), 11 adet 2. Grup (Audi A4 Sal. 2.0 TDI quattro 190 hp Dynamic S tronic) ve 20 adet 3. Grup ( Audi A4 Sal. 1.4 Turbo FSI 150 hp Dynamic S tronic) olmak üzere silindir hacmi 1600 cc üzerinde ve/veya yerli muhteva oranı yüzde 50 oranının altında kalan yabancı menşeli toplam 35 adet binek aracın sürücüsüz, yakıtsız ve kilometre sınırı olmaksızın 36 ay süre ile kiralandığı tespit edilmiştir. Ayrıca kiralanan bu araçların 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun ‘Taşıt verilecekler’ başlıklı 4’ncü maddesine ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde sayılmayan makamlara tahsis edildiği ve bazı makamlara birden fazla (başkana 3, başkan yardımcılarına ise 2’şer) araç tahsis edildiği görülmüştür.”

‘MEVZUATA AYKIRI’

Sayıştay raporunun son kısmında ise, “Taşıt Kanunu’nda kendisine araç tahsis edilecek kişiler arasında sayılmayan makamlar için silindir hacmi 1600 cc üzerinde olan ve/veya yabancı menşeli binek araç kiralanması ve bu makamlara tahsis edilmesi mevzuata aykırı olduğundan binek araç kiralama ihalesi kapsamında edinilecek taşıtların menşei, silindir hacimleri ve diğer niteliklerinin anılan Bakanlar Kurulu Kararı’na uygun belirlenmesi ve Taşıt Kanunu’na aykırı bir şekilde yapılan tahsis işlemlerinin kaldırılarak bu araçların kurumun birimleri arasında ayrım yapılmaksızın, münhasıran resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir” denildi.