Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay Raporu'nda Belediye Başkanı AKP’li Ekrem Yüce'nin sorumluluğundaki belediyenin şirketi BELPAŞ'ın “batırıldığı” ortaya çıktı.

Aynı zamanda AKP’li Yüce, Ocak 2020’de ÇAYKUR yönetim kuruluna atanarak,  2019’da 733 milyon TL zarar eden kurum üzerinde söz hakkına sahip olmuştu.

AKP’li Ekrem Yüce’nin başında bulunduğu Sakarya Büyükşehir Belediyesi iştiraki BELPAŞ hakkında hazırlanan rapora göre ise özel kalem bütçesinin usulsüz kullanıldığı, şube müdürü atamalarındaki usulsüzlüklerin yanı sıra çok sayıda eleman alımıyla personel giderinin de 10 milyon TL arttığı görüldü.

Sayıştay belediyelere ilişkin denetleme sonuçlarını içeren raporlarını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Raporlarda Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 5 iştirakinden biri olan BELPAŞ’a ilişkin çarpıcı ifadelere yer verildi.

Rapora göre “Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler” bölümünde BELPAŞ için “Şirketin sermaye kaybı ve borca batık olması” ifadesi kullanıldı.

Raporda bu konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Şirket mali tabloları incelendiğinde; öz kaynaklarının 9.406,066,09 TL olduğu, ancak 260 Haklar hesabında yer alan 6.685.845,39 TL’nin karşılığının bulunmadığı ve giderleştirilmesi gerektiği göz önüne alındığında, şirket öz kaynaklarının 2.720.253,70 TL olarak kaldığı tespit edilmiştir. Şirketin sermayesi 13.400.000 TL olduğu dikkate alındığında, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşılmıştır.”

Öte yandan Sayıştay’ın büyükşehir için hazırladığı raporda temsil ağırlama giderlerine tanınan doğrudan temin parasal limit istisnasının, istisna kapsamına girmeyen organizasyon işlerinde sıklıkla kullanıldığına da vurgu yapıldı.

Odatv'nin haberine göre,  Ayrıca şube müdürlüğü kadrolarına yapılan görevlendirmelerin mevzuata uygun olmaması, işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması da raporda yer alan usulsüzlükler arasında sıralandı.

Raporda ihalelerin belli kişilere verilmesini sağlayan doğrudan temin sınırının altında kalması amacıyla bazı alımların parçalara bölündüğü de ortaya çıktı.

İşte o rapordan bölümler: