Türkiye ve tüm dünyada Müslümanlara ait o kadar çok kültürlerimize ait miraslar var ki bunların kıymetini bilmez isek zamanla yok olup gidecekler.

         Camiler, anıtlar, kitabeler, yazıtlar. Dünyanın her yerine yayılmış bir şekilde ortaya çıkarılmayı bekliyorlar.

         Ülkemizde bazı yerlerde harap olmuş viraneye dönmüş dede yadigârlarından bir kaç örnek vermek istiyorum.

İstanbul’da Sultan 2. Abdülhamit tarafından Almanlardan alınan tüfeklerin denenmesi için yapılan Poliganı Hümayun 1956 yılında gazhane binası yapılmak üzere yıkılmıştır..

Bir başka değer Kızlar Ağası (Abbas Ağa) Hamamı. 1916 yılında yol yapımı gerekçesiyle yıkılmaya başlanan hamamın aslında yolu işgal etmediği anlaşılmışsa da iş işten geçmiş ve yıkımı gerçekleşmiştir.

https://www.cnnturk.com/haber/kultur-sanat/kitap/istanbulun-100-kaybolan-eseri

 Bir zamanlar dünyanın en büyük camisi olan Büyük Samarra Camisi 9. yüzyılda Kuzey Bağdat’ta inşa edildi. 52 metrelik sarmal minaresiyle tanınan cami 2005 yılında bombalandı. Çatışmada minarenin tepesi ve caminin çevresindeki duvarlar tahribata uğradı.

 Suriye’de 715 yılında inşa edilen Halep Ulu Cami dünyanın en eski camilerinden biriydi. 2013 yılında Suriye İç Savaşı esnasında içine yerleştirilen mühimmatın patlamasıyla cami yıkılmıştır.

https://www.ensonhaber.com/galeri/artik-ziyaret-edemeyeceginiz-tarihi-yapilar

Bu saydıklarım sadece internette gördüklerimiz daha kim bilir ne kadar harabe değerlerimiz var.

Bursa’da yıllar önce gördüğüm ve inanılmaz içime üzüntü düşüren ama şu an ismini hatırlayamadığım bir cami vardı. Tam merkezin ortasında yıkık dökük içine işe yaramaz malzemelerin koyulduğunu görünce bu beni daha çok üzmüştü. Hiçbir yerde bu caminin ismi geçmiyor ama onun bu halinin bir gerçek olduğunu benim gibi birçok kişi biliyordur eminim.

Bu tarihi yapılar için bir çözüm bulunamaz mı? Ya da yeni yapılana kadar bu harabe değerlerimiz aslına uygun restorasyonu yapılsa hem tarihimizi kaybetmemiş oluruz hem de bu tarihlerimizi yeni nesillere ulaştırmış ve gençlerimizin tarihimizden kopmalarına fırsat vermemiş oluruz.

Bu konuda yeni adımların atılması ve bu değerlerimizin bir an önce kurtarılması duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA