Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, gözaltına alındı. Uzun'un işlemleri Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nde devam ettiği öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Uzun'un, "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı, emniyette ifade işleminin devam ettiği ifade edildi.     

Sabri  Uzun'un sosyal medya hesabındaki paylaşımlarıyla "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçunu işlediği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, evinde gözaltına alındığı bilgisi öğrenildi.

İMZA KRİZİ

Odatv’nin haberine göre; Sabri Uzun’un Emniyet’teki işlemleri sürüyor. Uzun, hücrede tutuluyor.

Uzun, kendisine imzalatılmak istenilen, üzerinde “FETÖ/PDY propagandası” yazılı kağıdı imzalamayacağını, bu suçlamayı kabul etmeyeceğini söyledi. Uzun’un itirazları üzerine yeni bir tutanak düzenlendi.

İLACINI ALMAK İSTEMEDİLER

Sabri Uzun’a yöneltilen suçlamaların delili ise yaklaşık 2 ay önce Twitter’da yaptığı paylaşımlar…

Gözaltında bulunan Sabri Uzun’un kullanması gereken tansiyon ilaçlarını polisler Uzun’a vermek istemedi. İlaçları getiren Sabri Uzun’un yakınlarından doktor raporu isteyen polisler, tartışmalar sonucu ilaçları verdi.

Cumhurbaşkanına Hakaret suçlamasından gözaltına alınan Sabri Uzun’un yarın savcılığa çıkartılması bekleniyor.

SABRİ UZUN KİMDİR

Sabri Uzun…

1968'de Ankara Polis Koleji'ne girdi. 1974'te Polis Akademisi'ni bitirdi. 1978'de polis istihbarat kursunu tamamladı. 1979'da Uşak İstihbarat Şubesi'ni kurdu.

45 yıllık mesleki hayatının 28 yılı istihbaratta geçti.

Üç kez Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı oldu:

1) 27 Haziran 1997…

2) 14 Haziran 2001…

3) 12 Haziran 2003…

Sabri Uzun, 1999 yılında Emniyet içerindeki Fethullahçılara karşı rapor hazırlanması talimatını vermişti. 

Uzun, dönemin istihbarattan sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak'a dilekçe göndererek Fethullahçıların araştırılmasını istemişti. Bu dilekçe ile harekete geçen Osman Ak, hazırladığı detaylı raporu dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'a sunmuştu. Raporda polis ve MİT teşkilatına sızma girişimlerinin olduğu ifade edilmişti.

Uzun, Fethullahçıların devlet içerisinde yaptıklarını, “İN” kitabında detaylıca yazmıştı. 

UZUN ERGENEKON SORUŞTURMASINDA NE YAPMIŞTI

14 Haziran 2001 günü dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un masasına bir şema geldi. İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nin hazırladığı “Ergenekon” şemasıydı o.

Şemayı getiren aynı dairede görev yapan, Recep Güven’di.

Emniyet Müdürü Sabri Uzun bu şemanın delilini istedi. Delil İstanbul’dan geldi: Tuncay Güney’in otomobil kaçakçılığı nedeniyle gözaltına alındığı, ama her nedense İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nin de katıldığı sorgusu! Hatırlatmak lazım; Tuncay Güney gözaltına alınmadan önce polislerle bir lokantada buluşmuş, yemek yemiş, öyle “teslim” olmuştu!

Şemanın en üstünde kimin ismi vardı dersiniz: Balyoz kumpasında senelerce hapis yatan Çetin Doğan! Yani daha ortada ne plan semineri, ne Balyoz kelimesi vardı, ama Çetin Doğan ismi piyasaya sürülmüştü.

Emniyet Müdürü Sabri Uzun, Tuncay Güney’in sorgusundan böyle bir şemanın çıkarılamayacağını, dahası Güney’in ifadelerinden yola çıkarak şemadaki isimleri suçlayamayacaklarını Recep Güven’e söyledi. Kısacası, dikkate almadı.

Sonra…

Sabri Uzun’un önüne aynı şema 2006 yılının Şubat ayında yine geldi. Getiren aynı isimdi: Recep Güven.

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Uzun, söz konusu “Ergenekon” şemasını hukuksuz buluyordu, tavrını değiştirmedi. Aradan 1 ay geçti ve Sabri Uzun görevinden alındı. Sabri Uzun, 2010 yılında İçişleri Bakanlığı müfettişlerine verdiği bir ifadede; kendisinin görevden alınmasıyla “Ergenekon” soruşturmasının başlatılabildiğini söyledi. Engeldi, bertaraf edildi, operasyon başladı.