Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na eleştiri...Kavcıoğlu'nun Enflasyon Raporu Toplantısında verdiği mesajların doğru olduğunu belirterek 'Para politikasında ihtiyatlı duruş''fiyat istikrarı amacı doğrultusunda eldeki tüm araçların kullanılması''enflasyonu düşürücü etkiyi sürdürmek için politika faizinin gerçekleşen ve beklenen enflasyon oranının üzerinde kalacağı' açıklamalarına hak veren Güngör, gözden kaçan bir detaya dikkat çekti.

MESAJLAR FLULAŞTI

Toplantıda soru cevap-bölümüne gelindiğini net mesajların biraz flulaştığını kaydeden Güngör şöyle devam etti: 

"Başkan Kavcıoğlu'nun sorulara kağıtlara bakarak cevap vermesi haklı olarak 'sorular önceden mi toplandı' izlenimi doğurdu.

Öyle bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Belli ki, çıkabilecek sorular önceden düşünülüp, cevaplar hazırlanmış. Ekonomist ve gazetecilerden soru geldikçe bu hazırlık yapılan metinler üzerinden açıklama yapılmış."

GÖLGELENMİŞ OLDU

Bu durumun raporu gölgelediğini kaydeden Güngör yazısına şöyle son verdi:  

"Tabii, haliyle, bu şekil olarak biraz kafa karışıklığına sebep oldu.

Keşke, sorulara cevap verilirken yazılı metinlerden yola çıkılıp, bunlar yorumlanarak aktarılabilseydi.

Böyle olmayınca, Enflasyon Raporu mesajları biraz gölgelenmiş oldu."

GÜNGÖR'DEN TEPKİ... 

Öte yandan vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına isabet eden çeklerin ibrazını 1 Haziran sonrasına erteleyen düzenleme piyasada büyük kaosa neden oldu.

Sabah yazarı Güngör, banka karşılığı olan çeklerin ibrazı ve icra iflas düzenlemesiyle ilgili Türkiye Odalar ve Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun dünkü ve bugünkü iki tweetini paylaşarak şunları yazdı:

"İki açıklama arasındaki farkı bulun. Ticaret erbabının, sanayicinin başındaki kişi dahi önce işin vehametini anlayamamış!!! Hayatında çek kesmemiş Maliyeci ne yapsın?"

Güngör banka karşılığı olan çeklerle ilgili Ticaret Bakanlığı'nın yeni genelgesinin ardından yaptığı açıklamada ise "Yanlıştan dönüldü. Ticaret Bakanlığı açıkladı. Banka karşılığı olan çeki ödeyecek" ifadelerini kullandı. 

HİSARCIKLIOĞLU NE DEMİŞTİ?

Hisarcıklıoğlu'nun iki tweeti sırasıyla şu şekilde:

Dün... "İş dünyamızın talepleri kapsamında pandemi kısıtlamalarında hak kaybının önlenmesi amacıyla, çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulmasına ilişkin yasal düzenleme için Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a ve Meclisimize teşekkür ediyoruz."

bugün... "Dün yapılan çek düzenlemesi ile ilgili karşılığı olan çeklerin de tahsil edilemediği şikayetleri geliyor. Karşılığı olan çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor. Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz."