Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ‘kara para aklama, resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık’ suçlamalarından iadesini istediği iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ı 15 Temmuz’da ABD’ye teslim etmişti. Korkmaz dün yargı karşısına çıkmıştı.

Hakkındaki son iddianamede toplam 225 yıl hapis cezası istenen Sezgin Baran Korkmaz, ABD’ye iade edildikten sonra itirafçı olmak istedi.

Utah’ta tutuklu bulunan Baran Korkmaz’ın tıpkı Rıza Sarraf gibi itirafçı olmak istemesi sürpriz olmadı. ABC Gazetesinin edindiği bilgilere göre, ABD, bu talebi iki nedenden dolayı kabul etmedi.

1. Baran Korkmaz hakkında hazırlanan iddianame siyasi değil kriminal suç iddialarını taşıyor.
2. 2018 yılında Sezgin Baran Korkmaz yalan ve yanıltıcı beyanda bulunduğu için güvenilir değil.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk bugünkü köşe yazısında Korkmaz’la ilgili bazı iddiaları gündeme getirdi. Öztürk’ün yazısındaki iddialar özetle şöyle:

“Sezgin Baran Korkmaz’ın ilk gözaltına alınışı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin (KOM) eşgüdümünde gerçekleştirilmişti. Az önce hayırsever özelliğini belirttiğim Korkmaz’ın farklı bir özelliğini de bir yetkili şöyle anlattı: ‘Sezgin Baran Korkmaz, rüşvet verdiği herkesi kayda almış. Sesli ve görüntülü kayıtları var. Korkmaz’ın, parasının FETÖ parası olma ihtimali üzerinde de durduk. Bu konuda da çalışma yapılıyordu. Ancak bir sonuç alınamamıştı. Hakkında farklı soruşturmalar yürütülüyordu. Ancak kara para aklama iddiasından dava açıldı. Hakkında 24 dava var.

2018’de ne oldu?

2018’de Lev Arslan Derman ve Kingston Kardeşlerin karıştığı biyodizel yolsuzluğu davasına bakan ABD’li ajanlar, Sezgin Baran Korkmaz ile yaptıkları görüşmede, Baran Korkmaz’ın iş ortakları Lev Arslan Derman (Levon Termendzhyan) ve Kingston Kardeşlerin işledikleri suçlar konusunda bilgi istedi. Kaliforniya’da gerçekleşen bu görüşmede Baran Korkmaz özetle hiç bir bilgisi olmadığını söyledi.

İşte bu ifade Baran Korkmaz hakkında hazırlanan yenilenmiş iddianamede şöyle yer aldı:

Sezgin Baran Korkmaz, yalan ve yanıltıcı bilgi verdi.
SBK yalan ve yanıltıcı bilgi verme suçu iddiasıyla da yargılanacak.
Sezgin Baran Korkmaz’ın yakın zamanda hakim karşısına çıkıp hakkındaki iddianame yüzünü okunacak.

ABC Gazetesine ulaşan bilgilere göre, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki iddianamede yeni suç iddiaları da olacak.

Yeni iddianamede yer alacağı iddia edilen başlıklar şunlar:

1. Salih Assi ile bağları: Aslında Lev Aslan Derman ile bağlantısı olan Salih Assi, Hizbullah’ın kasalarından biri olarak biliniyor. Sezgin Baran Korkmaz, hakkındaki iddianamenin hazırlandığı tarihten sonra Korkmaz ile Saleh Assi, Kongo’da istihbarat tarafından yapılan bir operasyonla 14 Ocak 2021’de Kongo’nun başkenti Kinşasa’da yakalandı.

Saleh Assi, ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından aranan ve kara listede bulunan Hizbullah Terör Örgütü ile bağlantısı bulunan bir isim.

OFAC raporunda ayrıca Saleh Assi’nin Türkiye’de ortağı olduğu şirketi Mikado da yer alıyor.
ABC Gazetesine ulaşan bilgilere göre, Sezgin Baran Korkmaz’ın, ABD tarafından aranan ve uluslararası silah kaçakçılığı ile suçlanan Assi ile yaptığı görüşmeden dolayı da yargılanması bekleniyor. Bu durumda SBK’nın iş ortağı ve Assi ile görüştüğü iddia edilen bir diğer isim Lev Arslan Dermen de ayrı bir suçtan yargılanabilir.

2. Yine iddiaya göre, Sezgin Baran Korkmaz, Kingston Kardeşler ve Lev Arslan Dermen hapis cezası aldıktan sonra, gerek Türkiye gerek ise yurt dışındaki iş ortakları ve çevresine ‘benim arkamda CIA var’ dedi.  Bu iddianın da yeni iddianamede yer alması bekleniyor.

3. Sezgin Baran Korkmaz’ın şantaj ve tehditle aldığı iddia edilen Borajet’te uzun menzilli uçak da bulunuyor. Bu uçaklardan en uzun menzilli olanlardan biriyle en az 40 kere bazen Rusya üzerinden Türkiye – Rusya – Venezuela seferleri yaptığı biliniyor.

İddiaya göre, bu uçakla başta altın kaçakçılığı yapıldı.

ABD, bu kaçakçılıkta Venezuela’nın Türkiye ile yaptığı altın karşılığı ticaretinin kilit ismi, iş adamı Alex Saab Moran’ı yakaladı. Saab, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve birçok üst düzey devlet görevlisinin kasası ve kara kutusu olarak değerlendiriliyor.

İddiaya göre, Alex Saab, Baran Korkmaz’a ait uçakla altın veya başka kaçakçılık faaliyetlerinde bulundu.

Yeni iddianamede Baran Korkmaz’ın Alex Saab ile ilişkisi, Venezula ziyaretlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Kaynak: ParaAnaliz