Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aziz Konukman, TL'de yaşanan değer kaybını ele aldı. Cumhurbaşkanı ve  AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” görüşünün uluslararası literatürde karşılığı olmadığını söyleyen Konukman, ancak bu görüşe uygun hareket edilmediği için TCMB başkanlarının değiştirildiğine işaret etti. 

"BÜTÜN EVLERE ATEŞ DÜŞMÜŞ OLACAK"

Ayrıca Ağbal’ın görevden alınmasında 128 milyar dolar konusunda hiçbir açıklama yapmamasının da etkili olduğunu belirten Konukman, iktidarın yeniden “büyümenin birazcık kımıldadığı” günlere dönmek istediğini ifade etti. Bu durumun gerçekçi olmadığını, çünkü kuru kontrol etme şansları bulunmadığını vurgulayan Konukman, sözlerine şöyle devam etti.

“İmkansız üçleme diye bir kural var. Uluslararası sermaye hareketleri serbest dediğiniz zaman, dalgalı kura geçtiğiniz zaman hem faizi hem kuru kontrol edemiyorsunuz. Cumhurbaşkanı ikisini de kontrol etmek istiyor. Teoride yok böyle bir şey. Böyle bir cennet yok. Bütün evlere ateş düşmüş olacak. İnanmadığımız, güvenmediğimiz resmi enflasyon bile katlanacak” 

"ERKEN SEÇİM OLABİLİR"

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, öte yandan Prof. Dr. Aziz Konukman, yaşananların “Sürecin bir erken seçimi zorlayacağı açık.Çünkü bu yapının sürdürülebilme şansı yok. Faiz artıyor, başkanı değiştiriyorsunuz. Bir süre böyle gidiyor, sonra faizler yeniden yükseliyor. Bu nereye kadar sürdürülebilir? İktidar, ödemeler dengesinde kriz çıkmadan, ithalat-ihracatta sorun çıkmadan, ekonomi daha fazla dibe vurmadan erken seçimi düşünebilir” diye konuştu.