Prof. Dr. Aziz Çelik memur ve memur emeklilerini maaşında enflasyon farkı zammının eksik hesaplandığını belirtti. Çelik “Sendikalar itiraz etmeli” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasıyla memur ve emeklilerin zam oranı netleşti. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 78 olarak açıkladı.

Yüzde 7 toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkı maaşa yansıyacak. Enflasyon farkıyla memur ve emekli memur maaşına yüzde 41,69 zam, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 42,35 zam alacak.

Söz konusu zam sonrası Memur-Sen seyyanen zam talebinde bulunurken, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik ‘yanlış hesap’ iddiasında bulundu. Memur ve memur emeklisinin 5.3 puan kaybedeceğini yazan Çelik, Twitter hesabından bir tablo paylaşarak şunları kaydetti:

“Memur ve memur emekisi Temmuz 2022 artışı % 47 olarak uygulanmalı. Bundan düşük uygulamalar toplu sözleşme ve anayasaya aykırı olur. Uyarıyorum: Memur ve emeklinin Temmuz maaş ve aylık artışı toplam yüzde 47 olmalı. %41,7’lik hesap toplu sözleşmeye aykırı, anayasaya aykırı, çalışan lehine yorum ilkesine aykırı. Memur ve emekli 5,3 puan kaybedecek. Maliye yanlış hesaplıyor. Sendikalar itiraz etmeli!”

Prof. Dr. Çelik’in paylaştığı tablo

‘TÜİK EN BÜYÜK PATRON OLDU’

TELE1’de Begümhan Aydoğan’ın Gün Ortası’na da konuk olan Prof. Dr. Çelik, şöyle konuştu: “Türkiye’de TÜİK en büyük patron durumuna geldi. Memur maaşlarını, emekli aylıklarını, asgari ücreti hatta toplu iş sözleşmelerinde işçi ücretlerini zamlarını belirleyen TÜFE’dir. Dolayısıyla TÜİK enflasyonu hatalı eksik hesaplıyor bu da ücretlerde, maaşlarda büyük bir gelir kaybına yol açıyor. Türkiye’de en önemli mesele ücretlerin resmi enflasyona hapsedilmesidir. Bu da yanlış ölçüldüğü için emek gelirlerinde ciddi bir gerileme yaşanıyor. Bir an doğru hesaplandığı düşünsek bile enflasyon yoksul ve zengin için aynı değildir. Emekli ve işçiye yapılacak ayrı bir endeksle hesaplanmalı.

‘500 LİRALIK KAYIP’

Şu an yüzde 42.35 olarak açıklandı 6 aylık enflasyon ve deniyor ki memura yapılacak zam yüzde 41.8. Hayır bu yanlış. Doğru hesap şudur; toplu sözleşme vardır. Bu toplu sözleşmeye göre işçi ve memur emeklisine uygulanacak zam 42.35’dir. Ancak memura uygulanacak zam bu değildir. Bu toplu sözleşmede öngörülen kurallara göre uygulanacak zam yüzde 46.96, 47’dir. Ancak nedense kamuoyunda 41.8’lik bir zam konuşuluyor ve bu 500 liralık (10 bin TL’lik maaşta) bir kayıp demektir. Herhalde maliye bürokrasisinde tüm hesaplar çalışanlar aleyhine yapılıyor.

‘YÜZDE 41.7 İLE 41.8’LİK ZAM ANAYASA AYKIRI’

İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam yasada net. Bu da nedir? Aylık aylık enflasyon yani yüzde 42.35. Bu konuda bir tartışma yok, yasada açık bir hüküm var. Ancak memur ve memur emeklilerinin ki böyle değil. Memur emeklilerinin bir toplu iş sözleşmesi (TİS) var. TİS’le getirilen zamlarla enflasyon farkı giderilerek bir zam yapılır burada. Ne diyor memur toplu iş sözleşmesinde? Ocak ayında memurlara yüzde 5 zam getirildi. Şu anda enflasyon yüzde 42.35. Bunu çıktığınızda kaç kalır yüzde 37.35 bulursunuz. Bu da haziran ayında iyileştirilmiş memur zammıdır. Bunu da TİS’teki yüzde 7 ile çarparsanız yüzde 46.96 bulursunuz. Böyle yapmıyor Maliye. Ocak ayında yüzde 2.5 iyileştirme yapıldı. Herkese ‘iyileştirme’ denildi. Şimdi bu yüzde 2.5 iyileştirme ile TİS’teki yüzde 5’lik zammı düşüyorlar. Yani enflasyon farkı ile iyileştirmeyi çarpmıyorlar topluyorlar. Böylece yüzde 41.8’i buluyorlar. Bu da yüzde 5’lik bir kayıp demektir. TİS’in gereği bellidir, bunu yasayla değiştiremezsiniz. Şuan da 41.7 ila 41.8’lik hukuka, anayasaya aykırıdır.”