İngiltere’nin Brexit süreciyle Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla birlikte Türkiye ile İngiltere arasında bugün serbest ticaret anlaşması imzalandı. Kararın 5 gün önce Merkez Bankası tarafından faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesinin ardından gelmesi dikkat çekti…

Türkiye adına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott’un imza attığı serbest ticaret anlaşması törenine, Corona virüsü salgını nedeniyle Londra’yla uçuş trafiği de durdurulmuş olduğu için Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss video konferans yöntemiyle katıldı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, İngiltere ile AB arasındaki Brexit süreci 1 Ocak 2021’de tamamlandığında Türkiye’yle arasındaki Gümrük Birliği’nin de sona ereceğine dikkat çekildi. Bu nedenle Ankara – Londra arasında 2017 yılından bugüne yürütülen müzakereler sonucunda bugün iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması’na imza atıldı. Bilgilendirmede, anlaşma için “Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken; Türkiye’nin Birleşik Krallık (İngiltere) ile ilişkilerini daha da derinleştirme yönünde ilk adımdır. Anlaşma ile sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlanmış, tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinde AB ile mevcut tavizler ölçeklendirilerek yeni ticari ilişkimize yansıtılmıştır. Söz konusu taviz yapısı ile ihracatçılarımızın, en önemli ihraç pazarlarımızdan olan Birleşik Krallık’ta mevcut pazara giriş koşullarının korunması sağlanmıştır” denildi. Ayrıca yakın zamanda “hizmetler, yatırımlar, ileri tarım tavizleri gibi alanlar” için de Serbest Ticaret Anlaşması yapılması üzerine de uzlaşıldığı kaydedildi.

Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl İngiltere ile 11,2 milyar dolarlık ihracat ve 5,6 milyar dolarlık ithalat yaptığı da açıklandı. Dolayısıyla Türkiye açısından ihracatta İngiltere’nin Almanya’dan sonra ikinci sırada olduğu ifade edildi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nin anlaşmaya ilişkin açıklamasında ise, Türkiye ve İngiltere’nin bugün imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması ile 2019 yılında 18,6 milyar İngiliz sterlini seviyesindeki ticaret ortaklığını güçlendirmiş olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Bugünkü anlaşma, otomotiv ve imalat sektörlerinde hayatı önem taşıyan tedarik zincirini koruyup 2019 yılında Türkiye’ye ihracat yapan 7.600 Britanyalı işletme ve Birleşik Krallık’a ihracat yapan çok sayıda Türk işletme için tercihli tarifeleri güvence altına alacak. Tercihli ticaret şartları, 2019 yılında Türkiye’ye 1 milyar GBP üzerinde makine ve 575 milyon GBP değerinde demir-çelik ihracatı yapan Birleşik Krallık işletmelerini ve özellikle Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatının üç ana sektörü olan otomobil, tekstil ve beyaz eşya sektörlerindeki Türk işletmelerini destekleyecek. Birleşik Krallık'ta 7.500 kişiyi istihdam eden Ford gibi otomotiv üreticileri için de hayati önemde olan Birleşik Krallık-Türkiye tedarik zincirleri korunacak. Araba parçaları, Ford Transit araç serisinin montajı için Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye ithal ediliyor ve bu araçların üçte biri daha sonra Birleşik Krallık'a ihraç ediliyor. 2019 yılında Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye otomobil ihracatı 174 milyon GBP değerindeydi” bilgileri verildi.

PEKCAN: “ANLAŞMA OLMASAYDI 2,4 MİLYAR DOLAR ZARAR EDECEKTİK”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, imza törenindeki konuşmasında, “Serbest Ticaret Anlaşmamızın karşılıklı yatırımlara da olumlu yansıyacağını değerlendiriyorum. Taraflar olarak 'tarifesiz' bir Serbest Ticaret Anlaşması akdetmeyi hedeflemiştik. Bu gerçekleşti. Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içermektedir. Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallığa yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk, an itibarıyla ortadan kalkmıştır” dedi.

Pekcan, “Bu anlaşma, Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşıdır. Anlaşma, mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çerçevesinin korunması ve geliştirilmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur. İmzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması’nın sağladığı güçlü katkıyla ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin güçlendirilmesine yönelik adımları atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İngiltere’nin Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss da, “Bugünkü anlaşma, değeri 18 milyar GBP’den fazla olan ticareti kapsıyor, iş dünyası için hayati bir kesinlik sağlıyor. Birleşik Krallık genelinde imalat, otomotiv ve çelik endüstrilerinde binlerce istihdamı destekliyor. Yakın gelecekte Türkiye ile daha yeni, daha iddialı bir anlaşmanın yolunu açıyor ve Birleşik Krallık’ı dinamik ekonomilerle modern anlaşmalar ağının merkezine koyma planımızın bir parçası. Daha fazla ticaret ve yatırım, Birleşik Krallık genelinde ekonomik büyümeyi yönlendirecek ve Covid'den daha güçlü bir şekilde yeniden ayağa kalkmamıza yardımcı olacaktır” dedi.