ORC: CHP Eskişehir'i, MHP Mersin'i, AK Parti Bursa, Denizli, Ankara ve Balıkesir'de durum riskli

ORC Araştırma Genel Müdürü Murat Pösteki, memurlar.net'e özel açıklamalarda bulundu. Pösteki, 31 Mart Yerel Seçimlerinde AKP'nin 4, CHP'nin 1 ve MHP'nin de 1 büyükşehiri kaybedeceğini ifade etti.

Pösteki, 2019 yerel seçimlerinde, CHP'nin elindeki büyükşehirlerden ve kalesi olarak gördüğü Eskişehir'i kaybedebileceğini söyledi. MHP için Mersin'in kaybedilme riskine dikkat çeken Pösteki, AKP'nin ise Bursa, Denizli, Ankara ve Balıkesir'i kaybedebilecekleri riski ile karşı karşıya bulunuyorlar.

İlk yerel seçimine girecek olan İYİ Parti için de değerlendirmede bulunan ORC Araştırma Genel Müdürü Pösteki, "İyi Parti ise iki büyükşehir kazanmaya yakın duruyor. Bunlar Denizli ve Balıkesir." diye ifade etti.

ŞANLIURFA'DA SIKINTI YAŞANABİLİR

Pösteki ayrıca, Şanlıurfa'da bağımsız adayın AKP adayına karşı sıkıntı çıkarabileceğini ve AKP'nin Şanlıurfa'yı kaybetme riskinin bulunduğunu dile getirdi.

Şanlıurfa'da bir sıkıntı görünüyor. Bağımsız aday var ve bazı partiler destek veriyor. Ak Parti'nin ilçe adayları ve Büyükşehir adayı tam kabul görmemiş durumda. Aşiret, Şanlıurfa'da etkili faktörlerden biri. Yüzde 40 kararsız seçmenin olduğu tek ili Şanlıurfa olduğunu  konuştu.

Konuya ilişkin Pösteki ile yapılan röportaj detayı şöyle:

''CHP'nin elinde olup kaybedeceği büyükşehirler hangileri?

Eskişehir.

Başka var mı?

Muğla ve Aydın'da kaybetmez. Hatay ve Tekirdağ'ı mart ayında değerlendirmek lazım. Hatay ve Tekirdağ'daki seçmen yapısı Cumhur İttifakı'na oy verecek yapıda.

AKP'nin elinde olup da kaybedeceği büyükşehirler var mı?

Bursa, Denizli, Balıkesir ve Ankara.

Antalya'da da Menderes Türel'in başarı oranı yüzde 60'larda ama genel politika Antalya'da çok etkili oluyor. Bu yüzden Ak Parti'ye tepki oluşuyor. Burada da sıkıntı yaşanabilir.

MHP'de olup da kaybedilecek yerler var mı?

MHP'li belediyeler ile ilgili ayrı bir şey açmak istiyorum, bütün belediyelerle ilgili değerlendirme yapmak istiyorum. MHP'nin elinde şu an da 4 il, 3 Büyükşehir var. Isparta, Karabük, Osmaniye, Bartın. Osmaniye'de ittifak yapıldı. Bartın'da yüzde 50'nin çok üzerinde mevcut belediye başkanı kazanıyor, 3. dönem olacak, partinin oyları yüzde 15 iken, geçen seçim de yüzde 47 ile kazandı. Karabük'te yine aynı şekilde.

Cumhur İttifakı'nın handikap yaşadığı ilIsparta Cumhur İttifakı'nın en büyük handikaplarının olduğu yerdir. Handikap'ın nedeni yarışın AK Parti ile MHP arasında yaşanıyor olması. Çünkü orada ittifak yok. Yani kilitleniyorlar. Şimdi de ittifakın ruhuna uygun hareket edelim deyip yine kilitleniyorlar.

"CHP ZONGULDAK'I MHP'YE KAPTIRIYOR"

Zonguldak CHP'de ama MHP adayına kaybettiği görünüyor. Bunların yanında MHP; Bartın, Karabük, Kastamonu, Adana ve Manisa'yı kazanıyor.

MİLLET İTTİFAKI ADANA'DA YANLIŞ TERCİH YAPTI

Millet ittifakı aday tercihinde Adana'da yanlış yaptı. Yani Zeydan Karalar HDP ile birlikte toplam oy potansiyeli zaten yüzde 45. İyi parti ile ittifak yapmanızın iyi parti seçmeninde oy almasını sağlaması lazım. İyi partililer Zeydan Karalara oy vermiyor. Kararsızlar dağıtıldığında Hüseyin Sözlü yüzde 50'nin üzerinde görünüyor.

KAYYUM ATANAN DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ İLLERDE DURUM NEDİR?

HDP kazanmış olduğu yerlerde yeniden kazanıyor. Kars ve Iğdır'da ittifak olmaması HDP açısından olumlu bir durum oluşturdu. Kars'ta herkes kazanabilecek durumda.

Ağrı'da güzel bir seçim yaşayabiliriz. Mardin, Van ve Diyarbakır'da HDP rahat kazanır.

ŞU AN GENEL SEÇİM OLSA, AKP OYLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Söyleyeyim, şu an bir genel seçim olsa Cumhur ittifakının oy oranında bir değişiklik yok. Ak parti oylarında az düşüş, MHP oylarında da az yükseliş var. Yani Cumhur ittifakının oyu yine kendi içerisinde olan partiye gidiyor.

HDP yüzde 8 civarı, CHP'de aldığı oy oranında duruyor. İyi Parti'de yüzde 6,7'de duruyor.'' diye konuştu.