AK Parti’nin İstanbul için yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu değerlendiren CHP milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, olağanüstü itiraz süresinin dolduğunu, YSK’nin AKP’nin başvurusunu reddetmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın sorularını yanıtlayan Kaboğlu şunları ifade etti:

Olağanüstü itiraz, 'tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle' yapılır. 298 sayılı yasa madde 130/3’ün bu amir hükmü gereğince, başvurunun, il birleştirme tutanağının düzenlendiği 1 Nisan’dan itibaren 7 gün içinde yapılması gerekiyordu. Bu nedenle, başvurunun reddi gerekir. Eğer, olağan başvuru yollarının beklenildiği öne sürülürse, bu durumda da süre koşulu gerçekleşmiş değildir; çünkü Maltepe sayımları nedeniyle olağan itirazlar henüz sonuçlanmış olmadığından, 7 günlük süre başlamış değildir. Zira, yasa maddesi açık olup herhangi bir istisnaya olanak tanımamaktadır. İtiraz süre yönünden reddedilmelidir.

"Başvuru ile mazbata arasında doğrudan ilişki bulunmamakta"

Başvuru ile mazbata arasında doğrudan ilişki bulunmamaktadır. Olağanüstü başvuru yolunun kullanılması, mazbatanın verilmesine engel değildir.