Ali Babacan liderliğinde kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) programı ortaya çıktı. Program partinin hangi konularda ne politikalar yürüteceğini, öncelik, hedef ve vaatlerini içeriyor. DEVA’nın programında en öne çıkan unsur şeffaflık ve hesap verebilirlik olarak dikkat çekiyor. Parlamenter sisteme dönüş başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi vaat ediliyor.İşte DEVA’nın farklı konulardaki plan, hedef ve taahhütleri:

Herkes için temel hak ve özgürlükler

DEVA, “özgürlük, eşitlik, adalet” temelleri üzerine kurulu bir demokrasi anlayışının savunucusu olduğunu iddia ediyor. Bu itibarla, temel hak ve özgürlükleri etnik köken, dil, din, mezhep, cinsiyet, siyasi ve sosyal aidiyet farkı gözetmeksizin tüm insanlar için tanıdığını beyan ediyor.

OHAL kararnameleri tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılacak ama geçmişe dönük düzenleme belirsiz

Hukukun üstünlüğü, adalet ve güçler ayrılığı yönünde güçlü mesajlar veren Babacan’ın parti programı olağanüstü hal (OHAL) kararnameleri konusunda da şu vaatte bulundu: “Olağanüstü Hal Kararname’leriyle temel hak ve özgürlüklere getirilecek sınırlamaların, hakkın özüne dokunamayacağı esasını benimseyeceğiz. Bu kararnamelerin yargısal denetime açılmasını ve Anayasa Mahkemesi tarafından temel haklar bakımından re’sen incelenmesini sağlayacağız. OHAL’in sona ermesi halinde, kararnamelerin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını temin edeceğiz.”

Ancak DEVA’nın programında yer alan bu ifadelerden 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında AK Parti iktidarında çıkarılan kararnamelerinin ne olacağı konusunda bilgi yer almıyor. DEVA’nın bu yöndeki sözleri daha çok geleceğe yönelik.

“FETÖ” ile mücadele sürdürülecek

Parti programında “FETÖ” ile mücadele de yer alıyor. “FETÖ PKK ve DEAŞ ile birlikte terör örgütü" olarak tanımlanırken, “Bu ve benzeri örgütlerle hiçbir taviz vermeden son derece kararlı ve azimli olarak mücadele edeceğiz.” denildi.euronews