24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası ( Türk Eğitim-Sen) tarafından yapılan anket çalışması öğretmenlerin perişan halini gözler önüne serdi. Ankete katılan öğretmenlerin sadece yüzde 17,4’ü bir borcunun olmadığını söylerken öğretmenlerin yüzde 82,6’sı borcunun olduğunu belirtti. Borcu olduğunu ifade eden öğretmenlerin yüzde 36,7’sinin ise 100 bin TL’den fazla borcu var.

ÖĞRETMENLER GEÇİNMEK İÇİN EK İŞ YAPIYOR

Ankete katılan öğretmenlerin çoğunluğu, ekonomik zorluklara karşı öğretmenlik mesleğinin yanı sıra ek iş yapmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 19,8’i ek iş yaptığını belirtti. Türk Eğitim-Sen tarafından 2020 yılında yapılan aynı ankette ise bu oran yüzde 14,1 idi. Ek iş yapan öğretmenlerin yüzde 44,4’ü özel ders verdiğini belirtirken, yüzde 24,5’i ise tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, yüzde 9,3’ü ticaret yaptığını ifade etti.

KRİPTO İLE İLGİLENEN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 78,9’U GEÇİM İÇİN İLGİLENİYOR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 14,4’ünün kripto Para ile ilgilendiği ifade edilen ankette, kripto para ile ilgilenen öğretmenlerin yüzde 78,9’u maaşlarının yetersizliği nedeniyle ek kaynak aracı olarak gördüğünü, yüzde 11,6’sı ise meraktan ilgilendiğini, yüzde 8,9’u sanal yatırımların ilgisini çektiğini kaydederek, öğretmenlerin kripto para ile uğraşma sebebinin geçim derdi olduğunu ortaya koydu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU EKONOMİK SIKINTILAR

Türk Eğitim-Sen tarafından gerçekleştirilen anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, anketin sonucunun öğretmenlerin birçok sorun ile boğuştuğuna dikkat çektiğini belirterek, “Öğretmenlerimizin yüzde 82,6’sının borcu olması, ayrıca ek iş yapan öğretmenlerin geçen yıla oranla artarak yüzde 19,8’e yükselmesi, yüzde 14,4’ünün kripto para ile ilgilenmesi ve kripto parayı maaşların yetersizliği nedeniyle ek kaynak aracı olarak gördüklerini ifade etmeleri Türkiye’nin en büyük sorununun ekonomik sorunlar olduğunu ifade etmeleri, eğitimcilerin ekonomideki memnuniyetsizliğini net olarak ortaya koymaktadır” dedi.

Kaynak: Milli Gazete  /  Mehmet Fahri Özkan