Türkiye samandan sonra ham ayçiçeği yağı ithal edecek! Türkiye'nin, Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla tarihinde ilk kez ham ayçiçeği yağı ithal edeceği açıklandı.

ANKA'ya konuşan Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, üretimin azalması nedeniyle, Türkiye’nin ihtiyacının ancak yüzde 65’ini kendisinin karşılayabildiğini bildirdi.  

TÜKİYE  TARİHİNDE İLK KEZ HAM AYÇİÇEĞİ YAĞI İTHAL EDECEK

Sosyal medya hesabı üzerinden yapılacak ayçicek yağı ithalatını değerlendiren Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Toprak Mahsulleri Ofisi tarihinde ilk kez ham ayçiçeği yağı ithalatı yapacak. 25 bin ton ayçiçeği yağı ham olarak alınacak. Bu da özellikle ucuz ve daha uygun fiyata satacak firma veya marketlere tahsis edilecek. Burada amaç Ramazan ayında fiyatların aşırı yükselmemesi için bu ithalatın yapıldığı söyleniliyor. Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor.  Bu yıl dünyada da ayçiçeği yağı tohumu ve ham yağı fiyatlarının son 6 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Türkiye kendi ihtiyacının ancak yüzde 65’ini karşılayabiliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Ton başına ayçiçeği yağı fiyatlarının 10 bin 500 liraya kadar çıktığını söyleyen Yıldırım, "TMO sıfır gümrükle ithalatını yapacak. TMO sıfır vergiyle bunu ithalatını yapacak. Trakya Birlik veya özel sektörün depolarından yararlanmak şartıyla getirilen ham yağ önce rafine edilecek. Marketler üzerinden ya da uygun fiyata satılacak sistem üzerinden piyasaya arz edilecek" dedi. 

"BARAJ BİTİRİLMEDİ SU 5 YILDIR BEKLİYOR. İTHALATTAN BESLENEN BİR KESİM VAR"

Ayçiçeğin en fazla üretildiği olan Trakya Bölgesi'nde ayçiçeğin yağmura bağlı olarak yetiştirildiğini söyleyen Yıldırım, "Oysa bu bölgede devlet sulama yatırımlarını desteklese bu ithalata belki de hiç ihtiyaç olmayacak. Çünkü Hamza Dere Barajı var.  Yüzde 20’si tamamlanamadığı için barajda 4-5 yıldır su orada duruyor. Bu barajla 400 bine kadar bir alanın sulanması öngörülüyor. Bu bölgede ayçiçeğini sulu tarım olarak yapabilirsek verim en az iki katına çıkacak ve o bölgede sulamayla birlikte yılda iki ürün alınabilecek. Buraya ihtiyaç olan kaynak 130 milyon lira bu para harcandığı takdirde Türkiye’nin ayçiçeği üretim kendine yeterli bir hale getirilebilir. Şimdi 25 bin tonluk bir ham yağ ithalatı yapıyoruz. Buna ödenecek para 250 milyon liraya yakın. Yani Türkiye 130 milyon lirayı yatırıp çok ciddi bir gelir elde edecekken burada iyi niyet göremiyorum ben açıkçası. Ama bu ithalattan beslenen bir kesim var. Bu destekler onlara sağlanıyor. Türkiye’de sulamada atılım yılı ilan edildi. Bakalım ne kadar atılım yapılacak. " görüşünü savundu.